Små lyspunkter for boligejerne

Små positive takter fra det ellers hårdt prøvede danske boligmarked. Første del af i år betød næsten uændrede priser og salgsstider for husene, og det er stort set slut med prisafslag.

Det fremgår af mæglerkæden Nyboligs kvartalsrapport, der bliver sendt på gaden senere i dag torsdag. På flere områder peger rapporten på, at boligmarkedet langsomt kravler hen mod en stabilisering. Men med store regionale forskelle.

Bedst ser det ud for ejerlejlighederne i København og Aarhus, hvor priserne er steget ganske pænt. I Hovedstaden drejer det sig om 11,6 pct. i forhold til samme periode sidste år, mens ejerlejligheden i landets næststørste by på tog et prishop på 4,9 pct.

En gennemsnitlig ejerlejlighed i København på 80 kvm koster nu 2,104 mio. kr. I Aarhus er prisen lidt højere og ligger på 2,154 mio. kr. for samme størrelse lejlighed.

Helt som ventet ser det knap så pænt ud for villaerne, hvor priserne gik ned, men dog kun med 0,6 pct. Samtidig er der kommet mere gang i salget af husene, men billedet er blandet med pæn fremgang i København, mens der var nedgang over det meste af Jylland samt på Østsjælland.

En anden indikator, der peger mod mere normale tider på boligmarkedet er, at boligkøberne her i starten af ikke har fået nogen afslag. For et år siden blev der i gennemsnit givet et afslag på syv pct. i den sidste forhandling med sælger svarende til, at der blev skåret 139.000 kr. af prisen.

I 1. kvartal var det gennemsnitlige afslag på landsplan helt nede på 375 kr.

»Det understreger, at flere sælgere nu har indstillet sig på at justere prisen ned til et realistisk markedsniveau, som køberne vil betale. Det kan medvirke til en yderligere stabilisering af markedet,« siger direktør i Nybolig, Flemming Haahr Vesterbrandt.

Men selv om det på flere punkter ser pænere ud, er der stadig meget langt til de gyldne tider midt i forrige årti. Det ses blandt andet af, at den gennemsnitlige salgstid på landsplan for villaer er på 220 dage. Det er to dage mere end i slutningen af sidste år.

Det er omkring 100 dage mere end da, der for alvor var gang i boligmarkedet. På nuværende tidspunkt er det i Sydjylland samt på Vest- og Sydsjælland det tager længst tid at sælge villaer og rækkehuse.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip