Smæk til regeringen fra miljøeksperter

Regeringens grønne indsats skuffer. Det mener en række miljøeksperter, som Danmarks Naturfredningsforening har bedt vurdere regeringens resultater.

Miljø og natur havde ellers en fremtrædende rolle i regeringsgrundlaget.

- Det var på mange måder smukt og ambitiøst. Men bærer præg af at være skrevet af oppositionspolitikere, som glemte, at der ikke var penge og vilje til at holde fast, lyder det fra Henrik Sandbech, tidligere direktør for Danmarks Miljøundersøgelser.

- Regeringens dagsorden er blevet kørt over af den økonomiske krise. Natur og miljø dør ligesom under VK-regeringen i finansudvalget, siger seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, Rasmus Ejrnæs.

Eksperterne har tildelt smiley'er i forhold til regeringens oprindelige meldinger. Et af de områder, som får flest sure smiley'er, er bæredygtig udvikling. Her ville regeringen blandt andet "udarbejde en ny og forpligtende bæredygtighedsstrategi med faste mål og tidsgrænser".

- Der er ikke sket meget på dette område, siger miljøjurist, Ellen Margrethe Basse, professor i miljøret på Aarhus Universitet.

Samlet lyder vurderingen, at regeringen trods større grønne ambitioner end VK-regeringen har leveret et pauvert resultat.

- Flere oplagte idéer er droppet, andre udskudt, og de nødvendige bevillinger har været alt, alt for små, siger professor Peder Agger fra Roskilde Universitet.

- Efter ti års ørkenvandring for miljøet, var vi mange, der så frem til, at der nu skulle ske noget. Men man må konstatere, at der i vid udstrækning er tale om spin, som politikerne bruger deres tid på at forsvare i stedet for at melde klart ud, siger tidligere DMU-direktør Henrik Sandbech.

Kun regeringens arbejde med klimaplanen og hurtig nedsættelse af en Natur- og Landbrugskommission får generelt glade smiley'er med på vejen af eksperterne.

Miljøminister Ida Auken (SF) forstår godt, at mange synes, at den grønne omstilling ikke kan gå hurtigt nok, siger hun i en skriftlig kommentar.

- For sådan har jeg det også. Derfor er vi i fuld gang med at skabe et langtidsholdbart Danmark: vi omstiller energiforsyningen, vi investerer milliarder fra nordsøolien i bedre kollektiv trafik, og vi vil gøre landbruget økonomisk og miljømæssigt bæredygtigt.

- Og med både en ressourcestrategi og en bæredygtighedsstrategi lige på trapperne, håber jeg, at mundvigene snart vil vende opad igen, siger hun.

/ritzau/

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip