Smalhals koster tusindvis af SOSUer jobbet

Så mange hospitalsansatte social- og sundhedsassistenter fik en fyreseddel fra marts 2010 til marts 2013, en periode præget af trang økonomi på hospitalerne.

Helt rimeligt, mener formand for lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd Irene Hesselberg. Hun har over for Avisen.dk slået fast, at SOSUerne har udspillet deres rolle på sygehusene, fordi de »kun« kan varetage patienternes personlige hygiejne og den basale sygepleje. Det samme kan sygeplejersker, der oven i købet også kan klare medicinske og koordinerende opgaver, lyder det.

Hun understreger over for Berlingske Nyhedsbureau, at debatten om sammensætningen af faggrupper på de enkelte hospitalsafdelinger bør nedtones.

»Vi skal sætte patienterne i centrum. Derfor skal vi se personalegruppen som et samlet hold. På nogle afdelinger giver det bedre mening at have flere SOSUer på holdet, end det gør på andre afdelinger. Jeg har fuld tiltro til, at de lokale ledelser ude på afdelingerne sætter patienterne og ikke faggrupperne i centrum, når de sammensætter personalegruppen,« står der i et skriftligt svar fra Irene Hesselberg.

På Christiansborg vækker udmeldingerne fra Dansk Sygeplejeråd forargelse, blandt andre hos sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti Liselott Blixt (DF).

»Det er da uhørt. Dansk Sygeplejeråd hævder, at SOSUerne har udspillet deres rolle på sygehusene, men det er simpelthen ikke rigtigt,« siger hun og uddyber:

»En assistent er netop en, der er uddannet til mere end blot personlig pleje. En assistent er også uddannet til at uddelegere opgaver og have en lederrolle. Det skal jo ikke være sådan, at en sygeplejerske, der er bedre betalt, skal tage et arbejde, man er overkvalificeret til, blot fordi det er sygeplejersker, der ansætter sygeplejersker,« forklarer sundhedsordføreren.

Liselott Blixt vil nu tage fat i børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) for at finde ud af, om Dansk Sygeplejeråd har noget at have det i.

»For ellers må vi selvfølgelig tilføje flere kompetencer til SOSU-assistenten. For en ting er sikkert, hun er kompetent nok til det,« påpeger Liselott Blixt.

Hos de Konservative undrer sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) sig over, at sygeplejerskerne flere steder har skubbet SOSUerne ud og overtaget deres opgaver.

»Jeg er simpelthen bange for, man begynder at opleve personale i sygehusvæsnet, som har flere kvalifikationer end det, de er sat til. Det betyder jo, man ikke bruger ressourcerne ordentligt, og at man ikke får nok ud af de penge, man bruger i sygehusvæsnet,« siger Benedikte Kiær, der forventer, at regionerne kommer til bunds i »denne meget underlige udvikling«.

Ifølge Irene Hesselberg siger det sig selv, at »vi naturligvis ikke skal bruge overkvalificeret personale til at løse SOSUernes opgaver«.

»Men det gælder for alle faggrupper, inklusiv SOSU-assistenter, at der ikke skal være flere ansatte, end der er brug for. Slet ikke i en økonomisk presset tid. Det siger også sig selv,« skriver hun i sit svar.

Fagforbundet FOA er ifølge Avisen.dk rasende over, at oversygeplejerskerne holder hånden over deres egne, mens de svinger sparekniven over SOSUerne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip