Smart svindler snød Lundbeck for millioner

Medicinalvirksomheden Lundbeck blev snydt for 2,1 millioner kroner ved hjælp af falske faktura fra den 43-årige Kim Feddersen Jacobsen, der har tilstået det grove bedrageri.

Derfor har Retten på Frederiksberg torsdag idømt ham fængsel i et år og tre måneder og en bøde på 300.000 kroner for groft bedrageri og momsunddragelse.

Kim Feddersen Jacobsen erkendte, at han i perioden fra januar 2006 til juni 2009 sammen med tre ledende ansatte i Lundbeck havde begået groft bedrageri.

Bedrageriet var foregået ved, at den 43-årige i sin egenskab af almindelig leverandør efter aftale med de tre ansatte, sendte en lang række fakturaer, hvis indhold var fiktivt, til virksomheden.

Fakturaerne angav for eksempel levering af værktøj, som aldrig var blevet leveret, eller levering af tjenesteydelser, såsom reparationer eller kurser, som ikke havde fundet sted.

Fakturaerne blev skrevet under af de tre ansatte i Lundbeck og derefter videresendt til bogholderiet, som betalte fakturaerne til Kim Jacobsens firma.

Den 43-årige agerede herefter "sparekasse", idet han holdt styr på hvor mange penge, de hver især havde til gode. Ifølge Kim Jacobsens forklaring var hans egen fortjeneste på omkring 20 procent af fakturabeløbene.

Bedrageriet blev imidlertid opdaget af Lundbeck, som anmeldte sagen til politiet. Kim Jacobsen erkendte også bedrageri for omkring 100.000 kroner hos medicinalgiganten Novo Nordisk.

Sagen er del af et større sagskompleks, hvor flere personer er sigtet eller tiltalt. Senere skal blandt andet de tre ledende medarbejdere fra Lundbeck også i retten.

Der blev konfiskeret i alt ca. 1,5 millioner kroner hos Kim Jacobsen, ligesom han blev dømt til at betale en erstatning til Lundbeck på 2,1 millioner kroner samt 64.000 kroner til Novo Nordisk.

Den dømte har nu 14 dage til at afgøre, om han vil anke straffastsættelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip