Smitsom levervirus fundet i danske svin

Opdagelserne fremgår af en ph.d.-afhandling fra DTU Veterinærinstituttet.

Udenlandske undersøgelser peger på, at svin og især svinelever kan være en af forklaringerne på tilfælde af hepatitis E i befolkningen.

I den danske undersøgelse er sygdommen fundet i en ud af 73 svinelevere i supermarkeder.

Hver femte dansker har været i kontakt med hepatitis E, men typisk opstår betændelsen kun hos to procent af folk, der er i berøring med virussen. Symptomerne er et par uger med feber, kvalme, ledsmerter og vægttab.

Gravide skal derimod passe på, da op til 20 procent risikerer at dø af sygdommen, som lægerne ikke har en behandling mod, skriver Ingeniøren.

»Vi ved fra studier i tropiske lande, at gravide er særlig hårdt ramt. Gravide kvinder skal være opmærksomme på at gennemstege svinelever helt og holde god hygiejne i køkkenet,« siger Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut.

»Vi er i stigende grad blevet bekendt med, at hepatitis E kan give sygdomme også i den vestlige verden. Den danske undersøgelse giver anledning til, at vi kontakter forskerne og erhvervet og ser på, om vi kan gøre noget for at mindske risikoen for forbrugerne,« siger Anette Perge, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Dagens Gossip