Smitsom levervirus fundet i danske svin

En levervirus, der kan give dødelig betændelse hos gravide, er fundet i flere svin på danske slagterier og i ét tilfælde i en lever i et dansk supermarked.

Opdagelserne er gjort af ph.d.-studerende Jesper Schak Krog på DTU Veterinærinstituttet, der har bragt forskerne nærmere en forklaring på, hvorfor hver femte dansker har været i berøring med sygdommen og dannet antistoffer. Det skriver Ingeniøren.

Opdagelsen kommer i kølvandet på udenlandske undersøgelser, der også peger på, at svin og især svine­lever kan være en af forklaringerne på tilfælde af hepatitis E i befolkningen.

I USA er 11 procent af undersøgte leverprodukter testet positive for hepatitis E. I den danske undersøgelse er sygdommen fundet i en ud af 73 svinelevere i supermarkeder.

Det svarer nogenlunde til forekomsten i vores nabolande, oplyser professor Lars Erik Larsen fra DTU Veterinærinstituttet.

Selvom hver femte dansker har været i kontakt med hepatitis E, er det alligevel sjældent, at de bliver syge. Typisk opstår betændelsen kun hos to procent af de folk, der er i berøring med virussen.

Langt de fleste klarer sig gennem symptomerne, der er et par uger med feber, kvalme, ledsmerter og vægttab. Gravide skal derimod passe på, da op til 20 procent risikerer at dø af sygdommen, som lægerne ikke har en behandling mod.

- Vi ved fra studier i tropiske lande, at gravide er særlig hårdt ramt. Gravide kvinder skal være opmærksomme på at gennemstege svinelever helt og holde god hygiejne i køkkenet, siger Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut.

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har ikke tidligere haft særlig opmærksomhed på hepatitis E, men i samarbejde med Statens Serum Institut bliver der arbejdet på at gøre sygdommen anmeldelsespligtig for at få et bedre kendskab til dens udbredelse.

- Den danske undersøgelse giver anledning til, at vi kontakter forskerne og erhvervet og ser på, om vi kan gøre noget for at mindske risikoen for forbrugerne, siger Anette Perge, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip