Smogalarm: Kørselsforbud til halvdelen af Beijings biler

I Kinas hovedstad, Beijing, har myndighederne for første gang udstedt en rød miljøalarm, fordi en ny bølge af smog er ved sænke sig over storbyen.

Fra tirsdag morgen har halvdelen af byens biler ifølge Reuters forbud mod at køre ud - det gælder alle biler med en nummerplade, der ender på et ulige tal.

30 procent af alle offentlige køretøjer skal blive i garagerne.

- På byggepladser bliver arbejdet midlertidigt indstillet, og der bliver nogle steder givet ordrer til at begrænse eller helt stoppe igangværende byggeprojekter, siger Beijings kontor for miljøbeskyttelse.

Der er også forbud mod at bruge grill og anvende fyrværkeri.

- Befolkningen må gøre dets bedste for at begrænse udendørsaktivister. Hvis man er ude bør man bære maske eller træffe andre sikkerhedsforanstaltninger, siger ministeriet.

Der bliver kun slået rød alarm, når meget alvorlig smog ventes at ligge over en storby i over 72 timer.

Da FN's klimatopmøde i Paris blev indledt den 1. december oplevede indbyggerne i Beijing, den værste smog i år. Den ligger 22 gange over sundhedsgrænsen, fremgår det af en luftmåling.

Som den største udleder af klimagasser vil Kina være i centrum under forhandlingerne om en klimaaftale.

Koncentrationen i Beijing af PM2.5 - små luftbårne partikler, der aflejrer sig i lungerne - er nogle steder i nået helt op til 634 mikrogram per kubikmeter luft, fremgår det af en luftmåling fra den amerikanske ambassade.

Det er meget langt over de 25 mikrogram, som verdenssundhedsorganisationen (WHO) anser for at være den sundhedsmæssigt forsvarlige grænse.

Størstedelen af Kinas smog og CO2-udledning kommer fra afbrænding af kul.

I adskillige byer i naboprovinsen Hebei meldes der også om smogniveauer over 500.

I sidste måned blev der sat rekord i den nordvestlige by Shenyang, hvor der blev målt 1400 mikrogram PM2.5 per kubikmeter.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip