Smogsky får Kina til at love renere luft til OL i 2022

Efter en tyk sky af smog i sidste uge satte Beijing i rødt alarmberedskab for første gang nogensinde, lover kineserne nu, at der er styr på forureningen inden vinter-OL i den kinesiske hovedstad i 2022.

Beijing var også vært for sommer-OL i 2008, hvor arrangørerne fik ros for at have renset luften til lejligheden.

Til et event tirsdag siger vicepremierminister Zhang Gaoli, at han lover, at myndighederne vil tage "realistiske tiltag" for gradvist at reducere forureningen. Det skriver Reuters.

Zhang siger ikke noget om, hvilke specifikke tiltag regeringen vil gennemføre for at komme forureningen til livs.

- Nedbrydning af miljøet har været prisen for årtier med voldsom økonomisk vækst, siger Zhang.

I marts sagde arrangørerne, at de vil bruge 7,6 milliarder dollar på at bekæmpe smog, inden OL finder sted i 2022.

Smogskyen, der i sidste uge forurenede Beijing, afledte den første "røde alarm" i Kinas historie. Det betyder, at køretøjer blev beordret af vejene, skolerne blev lukket, og store køretøjer blev udelukket fra byerne.

Alarmen blev iværksat, da regeringen vurderede, at mængden af skadelige partikler i luften i mere end tre dage i træk ville overstige 200 på det såkaldte "air quality index", der måler forurening i luften.

I forvejen har Beijings OL-bud medført kritik fra menneskerettighedsorganisationer. Kritikere har desuden påpeget, at der ikke er særligt meget sne i Beijing.

Alligevel vandt Beijing retten til at afholde OL, da byen i juli slog den kasakhiske by Almaty. På det tidspunkt havde alle andre byer trukket deres bud tilbage.

Byen Zhangjiakou vil afholde OL sammen med Beijing.

/ritzau/

Dagens Gossip