Sms skal sætte skub i retsvæsnet

Med sms-beskeder og e-mail skal tiltalte have besked om, hvornår de skal møde i retten. Og så skal byretterne afsige flere såkaldte straksdomme.

Det er et par af forslagene fra en arbejdsgruppe, der har set på, hvordan tempoet kan sættes op i behandlingen af straffesager.

Både domstolene, anklagerne og forsvarerne kan hver især gøre mere for at sikre, at tiltalte fremover ikke skal vente i for lang tid på en afgørelse, lyder det fra arbejdsgruppen, hvis formand er Søren Axelsen, chef for Københavns Byret.

I dag er der stor forskel fra den ene byret til den anden, når det gælder om at benytte sig af muligheden for at afsige straksdomme.

Fremover skal der være en mere ensartet behandling, anbefaler arbejdsgruppen, som er nedsat af Domstolsstyrelsen.

Anbefalingen kommer, fordi der ikke er problemer med de sigtedes retssikkerhed de steder, hvor straksdomme oftest bruges.

I diskussionen om sneglefart i retssystemet har det ofte været nævnt, at det er et stort problem, at tiltalte bliver væk - med det resultat at indkaldte domsmænd, dommer, anklager og forsvarer spilder deres tid.

En undersøgelse har dog afsløret, at det ikke altid er den tiltaltes skyld, at en domsforhandling må udsættes, fordi vedkommende er udeblevet.

I mere end hver tredje tilfælde viste det sig, at den tiltalte havde såkaldt lovligt forfald, eller at forkyndelsen for ham eller hende ikke var i orden.

En ny lov giver mulighed for at forkynde et anklageskrift først pr. telefon og derefter i et almindeligt brev.

Dette vil afhjælpe nogle af problemerne, og i den forbindelse anbefaler arbejdsgruppen også flere venlige puf til folk, der skal møde som tiltalt eller vidne.

Der bør "etableres et system, der automatiserer, at der bliver sendt sms-påmindelser og påmindelser pr. e-mail", hedder det.

I øvrigt kan straffesager blive forsinket i flere måneder, når en sigtet skal mentalundersøges. Den slags bør søsættes på et tidligt tidspunkt, lyder det.

Endelig kan tempoet sættes i vejret, hvis sager oftere berammes på forhånd. Den gevinst er der ligeledes udsigt til, hvis dommere sætter ind over for meget travle forsvarere.

De kan blive sat fra bestillingen, hvis deres kalender er så overbooket, at de vil forsinke sagen for meget.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip