Smuglere guider flygtninge ved at sammenligne EU-lande

Skrevet af admin

23/07/2015

Dagens topnyheder

Hvor lang tid tager det at få familiesammenføring? Hvor mange penge kan man regne med? Hvor lang tid tager det at få sin sag behandlet?

De spørgsmål fra flygtninge bliver besvaret i et skema udarbejdet af menneskesmuglere, så flygtninge og migranter kan blive forsynet med detaljerede informationer om vilkårene i de enkelte EU-lande, skriver Jyllands-Posten.

Dermed kan asylsøgere tage bestik af forholdene, før de vælger deres destination, fremgår det ifølge avisen af et ikke tidligere offentliggjort dokument fra EU's grænseagentur, Frontex.

Skemaet er angiveligt fra sidste år og kunne findes på en hjemmeside. Danmark var sammen med blandt andet Tyskland, Holland og Sverige på listen.

For integrationsminister Inger Støjberg (V) er det bevis på, at vilkårene spiller en afgørende rolle for asylsøgernes valg af destination.

Derfor var det ifølge hende rigtigt af Venstre-regeringen at fremsætte et lovforslag, som barberer den månedlige ydelse ned til SU-niveau, for at nedbringe antallet af asylsøgere.

- Med dette papir i hånden kan man roligt konkludere, at opholdsvilkår har en betydning, og at det hele er styret af menneskesmuglere. Vi har nu strammet op på ydelsesniveauet, og der vil komme flere stramninger, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Hun har ikke konkrete bud på, hvor der skal strammes, men der "kommer noget på opholdsvilkår generelt og familiesammenføringer".

Frontex' talsperson, Ewa Moncure, ved ikke, om det konkrete skema stadig cirkulerer, eller om det bliver brugt af asylsøgerne til at vælge, hvilket land de vil drage til.

Det er heller ikke muligt for hende at sige, hvor meget vilkårene betyder for valg af asyldestination, men de gør en forskel, vurderer hun.

- Så længe der er forskelle mellem asylsystemerne, vil du have en situation som denne, fordi folk ønsker at finde det sted, der er bedst for dem og deres familie, siger Ewa Moncure til Jyllands-Posten.

Ifølge Martin Lemberg-Pedersen, postdoc ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet, er det dog "et fåtal", som lader sagsbehandlingstider og ydelser være afgørende for destination.

/ritzau/