Smukfest-pris går til spraglet kvartet med Belli og Key

Skrevet af admin

06/08/2016

Dagens topnyheder

Årets store hæderspris og legat på Skanderborg Festival går til en spraglet kvartet af musikalske personligheder.

Polka Verners legat på samlet knap 250.000 kroner gives til pioneren Peter Belli, skuespilleren med det farverige hår Jytte Abildstrøm, den sjælfulde Mikael Simpson og hitmageren Marie Key.

Bestyrelsen bag legatet trækker selv en rød tråd mellem 82-årige Abildstrøm og 36-årige Key med inspiration fra popmusikkens nok mest kendte kvartet.

- The Beatles lærte os, at der skal fire personligheder til at lave et godt band. Og det er præcis sådan et, vi har forsøgt at samle som modtagere, hedder det i motivationen.

Bestyrelsen begrunder videre, at de fire med hjertet som rettesnor har sat deres originale præg på dansk underholdning igennem mange årtier. Legatet deles lige mellem de fire modtagere.

Marie Key er beæret over at modtage prisen i selskab med de tre øvrige.

- Det er en stor ære. Jeg har spillet de sidste fem år, tror jeg, på Smukfest: På Rytteriet, med mit gamle band og med mit nye band. Jeg er bare glad for at have fået lov til at være her, siger Marie Key.

Bag tildelingen af legatet står en bestyrelse, som ud over skuespillerne Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt består af folk fra festivalen heriblandt formand Claus Visbye.

Det er 15. gang, at legatet uddeles. Puljen er samlet via støtte fra sponsorer, samarbejdspartnere og festivalen.

Blandt de tidligere modtagere er Klaus Rifbjerg, Annisette, Otto Brandenburg og Flemming Quist Møller.

Polka Verner, også kendt som Finn Grunnet Sørensen, var trommeslager i Erling Erlang & Trio. Han døde i 2003.

Lehfeldt og Egelind oprettede et legat for Polka Verner i 2002. Det skete, da de valgte at bruge en del af pengene fra en anden pris - Årets Spenderbukser - på at hylde Finn Grunnet. Siden blev legatet institutionaliseret med en bestyrelse.

/ritzau/