Smuthul lukket for Vestas belgiske hovedpine

Blot 500 aktionærer har fundet vej til den jyske hovedstad i anledningen i af generalforsamlingen, og det tyder faktisk på, at det kan blive Vestas held.

Det belgiske advokathus Deminor har sat et punkt på dagsorden, hvor aktivisterne opfordrer til en granskning af omstændigheder omkring Vestas regnskabsændring i 2010.

Normalt skal et forslag have opbakning fra over halvdelen af den fremmødte kapital, men i sager, der f.eks. gælder granskning, er der i Vestas vedtægter indbygget en mindretalsbeskyttelse, der gør, at et forslag kan vedtages hvis 25 procent af den samlede kapital stemmer for.

Det har hidtil været et smuthul for Deminor, men med det ringe fremmøde til generalforsamlingen er kun 15,02 procent af den samlede kapital repræsenteret, og dermed skal de aktivistiske belgier have 50 procent af stemmerne fra de fremmødte aktioærer - hvilket må siges at være usandsynligt.

Kan påvirke kursen

Tidligere har aktieanalytiker fra Alm. Brand Bank, Michael Friis-Jørgensen, sagt, at Vestas er det enete selskab, hvor han kunne finde på at tage til generalforsamlingen, netop fordi Deminor-srpøgsmålet kan have påvirkning på kursen.

Det skyldes, at granskningen vil lægge uhensigtsmæssigt meget beslag på direktionen i en tid, hvor Vestas er i gang med en livsvigtig turn around. Og analytikeren vurder, at det ultimativ kan påvirke kursen negativt.

Hverken Vestas, Dansk Aktionærforening eller nogen af de menige aktionærer har indtil videre erklæret deres støtte til Deminor.

Dagens Gossip