Smykkeloven har fået debut: 79.600 kroner er beslaglagt

Københavns Politi har beslaglagt cirka 79.600 kroner hos fem udlændinge, der tirsdag aften forsøgte at rejse ind i Danmark med falske rejsedokumenter.

Det skete i Københavns Lufthavn. Værdierne blev beslaglagt efter lov 102, der er bedre kendt som "smykkeloven". Det oplyser Rigspolitiet.

Det er ifølge Rigspolitiets oplysninger første gang, at den omstridte lov er blevet anvendt.

Loven trådte i kraft 3. februar 2016, og i den forbindelse var regeringen og især udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mål for heftig kritik.

De fem udlændinge ville søge asyl i Danmark. De er alle iranske statsborgere, og der er tale om to mænd og tre kvinder i alderen 26 til 35 år.

De blev sigtet for dokumentfalsk, anholdt og visiteret, hvorunder de blev fundet i besiddelse af dollar og euro svarende til i alt cirka 129.600 kroner.

I forbindelse med sagsbehandlingen ønskede alle at søge asyl i Danmark.

Ifølge vejledningen til anvendelse af lov nummer 102 kan en asylansøgers værdier over 10.000 kroner beslaglægges til dækning af udgifter i forbindelse med ophold i Danmark.

Københavns Politi beslaglagde derfor beløb over 10.000 kroner hos hver enkelt svarende til i alt cirka 79.600 danske kroner.

- Dansk politi er dagligt opmærksomme på, om de asylansøgere og udlændinge med ulovligt ophold, vi antræffer, har værdier, som kan være med til at finansiere omkostningerne ved deres ophold.

- Nu har politiet fundet værdier, som kunne beslaglægges til det formål, siger chef for Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter Per Fiig i en pressemeddelelse.

Ikke kun i Danmark, men også i udlandet har smykkeloven affødt kritik og vakt opsigt.

I januar måtte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg og udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklare over for Europa-Parlamentet, hvorfor den danske stat skal kunne tage værdigenstande fra asylansøgere.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip