Snart kan homoseksuelle blive viet i kirke i Norge

Skrevet af admin

11/04/2016

Dagens topnyheder

Den norske folkekirkes ledere er på demokratisk vis blevet enige om at tillade to personer af samme køn at blive gift i kirken.

88 af de 115 delegerede på Kirkerådets generalforsamling i Trondheim stemte mandag for at udarbejde et nyt vielsesritual for to personer af samme køn, så også homoseksuelle kan blive viet i kirken.

- Endelig kan vi fejre kærligheden, uafhængigt af hvem man forelsker sig i, siger Gard Sandaker-Nilsen, der er leder af en af de organisationer, der har arbejdet for at få reglerne ændret.

Vielsesritualet bliver formelt vedtaget på Kirkemødets generalforsamling i januar 2017.

Kirkemødet er den norske kirkes øverste organ. Og et flertal af medlemmerne mener altså, at der i tillæg til de nuværende ritualer for ægteskab mellem kvinde og mand må udarbejdes tilsvarende ritualer for par af samme køn.

Imens er et mindretal af medlemmerne imod kirkebryllupper mellem homoseksuelle. Det strider mod deres forståelse af ægteskabet, siger de.

- Bag denne historiske beslutning er en lang tradition for hårde fronter mellem tilhængere og modstandere af kirkelige ægteskaber mellem par af samme køn, skriver den norske folkekirke i en skriftlig kommentar.

- Beslutningen markerer et skifte i kirkens lære om ægteskabet, lyder det.

Kirkemødet fastslår desuden, at præster har frihed til at vælge, om de ønsker at vie to personer af samme køn eller ej.

Forslaget havde på forhånd opbakning fra 15 af de 23 medlemmer af den komité, der har arbejdet med spørgsmålet.

Komitéens øvrige otte medlemmer har derimod foreslået, at spørgsmålet om homovielser undersøges grundigere.

Mindretallet har ønsket et særligt fokus på, hvad det eventuelt kan have af konsekvenser for børns situation og rettigheder samt for kirkens teologi om familien.

I foråret 2014 sagde Kirkemødet nej til at vie homoseksuelle par. Men efter kirkevalget i efteråret er der ændret i sammensætningen, så der nu er et flertal for.

Norge blev i 1993 det andet land i verden efter Danmark, som tillader registreret partnerskab mellem to personer af samme køn. I 2009 blev det også muligt for homoseksuelle i Norge at indgå ægteskab med hinanden.

/ritzau/NTB