Snedig plan: Attraptelefoner skal fange lommetyve

Langfingrede borgere med hang til dyre mobiltelefoner gør fremover klogt i at tænke sig om en ekstra gang, før de forsøger at hive telefonen op af lommen på deres medborgere.

I løbet af 2014 vil politiet nemlig forsøge sig med at udstyre civile betjente med attrapper af dyre og dermed eftertragtede mobiltelefoner.

Det skriver justitsminister Karen Hækkerup (S) i et svar til Venstres Karsten Lauritzen.

Inspirationen kommer fra Norge, hvor politiet har haft en vis succes med at lade civile betjente gå rundt med mobiltelefoner på en måde, der kan friste svage sjæle.

Justitsministeriet har derfor henvendt sig til Rigspolitiet, der igen har henvendt sig til de norske myndigheder for at høre om erfaringerne.

Norsk politi peger på, at indsatsen mod lommetyve kræver mange ressourcer, og at "brugen af civilklædte polititjenestemænd med attraptelefoner som "lokkedue" er en måde at målrette indsatsen på".

Metoden virker især, fordi lommetyvene bliver usikre, når de ikke ved, om deres offer i virkeligheden er politimand.

- Norsk politi har endvidere oplyst, at brugen af attraptelefoner ikke er det vigtigste efterforskningsredskab i jagten på lommetyve, men at det vurderes, at navnlig den usikkerhed, der opstår hos lommetyvene, har en gunstig effekt, hedder det i svaret.

De norske erfaringer betyder, at dansk politi nu også vil forsøge sig med civile betjente udstyret med falske mobiltelefoner.

- Rigspolitiet kan oplyse, at Rigspolitiet på baggrund af de norske erfaringer påtænker at iværksætte et forsøg i én eller flere politikredse i løbet af 2014, hvori der skal gøres brug af attraptelefoner som led i bekæmpelsen af lommetyveri, skriver Justitsministeriet.

/ritzau/

Dagens Gossip