Snestorm lammer store dele af USA's østkyst

Skrevet af admin

22/01/2016

Mest læste i dag

En tiltagende og potentielt "ekstrem farlig" snestorm lammede fredag dele af de amerikanske delstater Arkansas, Tennessee og Kentucky med sne, slud og isnende regn og havde retning mod østkysten, hvor millioner frygter snefald på op til 76 centimeter.

Meteorologer har advaret om, at snestormen muligvis kan lamme det nordøstlige USA, hvor over 60 centimeter sne ventes at falde i blandt andet de centrale dele af Baltimore og Washington.

Meteorologen Daniel Petersen advarer om, at vestlige forstæder kan få endnu mere sne. Advarsler om snestorm lørdag er også udsendt i New York City og på dele af Long Island samt i New Jersey.

Uvejret, der ventes at gå hen over mindst 15 delstater, betyder, at tusindvis af flyafgange aflyses, at skoler lukkes, og at mange hamstrer fødevarer og basale fornødenheder.

- Jeg har boet i Washington DC næsten hele mit liv, og jeg tror ikke, at jeg har set noget lignende. Det er en ekstrem stor storm, siger Muriel Browser, Washingtons borgmester, som har givet ordre til katastrofeberedskab, og som beordrede alle skoler lukket fredag.

Mindst fem delstater - North Carolina, Virginia, Maryland, Tennessee og Pennsylvania - har erklæret undtagelsestilstand.

Snestormen skyldes en stor såkaldt luftmassekontrast over USA, fortæller Jesper Eriksen, der er meteorolog ved DMI.

- Der er en skilleflade mellem varm og kold luft. Et lavtryk tager en bane direkte op langs USA's østkyst. Nord og vest for lavtrykket falder nedbøren primært som sne, fortæller han.

En lignende snestorm i Danmark ville være meget usædvanlig, mener han.

- Det er rigtig barsk vintervejr. Hvis det ramte Danmark, ville det være en historisk snestorm. Vores snestorme plejer normalt at give mellem 10 og 20 centimeter sne, siger metrologen.

Ifølge CNN bor der omkring 75 millioner mennesker i det område, som vil blive ramt af stormen.

/ritzau/Reuters