Snørklet kompromis skal løse britisk problem i EU

Skrevet af admin

07/11/2014

Dagens topnyheder

Den britiske premierminister, David Cameron, ser ud til at få sin vilje og slippe for at skulle betale omkring 16 milliarder kroner i ekstra kontingent til EU allerede 1. december.

Ritzau erfarer, at EU-landenes økonomi- og finansministre på deres møde fredag i Bruxelles er enedes om rammerne for en aftale, der skal skubbe sidste betalingsfrist til 1. september næste år.

Samtidig skal det undersøges nærmere, om tallene for de justerede kontingenter nu også er helt rigtige.

Den forsinkede betalingsfrist betyder, at Storbritanniens regning, der har ramt skævt ind i den britiske debat om fortsat britisk EU-medlemskab, først skal betales efter næste parlamentsvalg. Det skal holdes 7. maj næste år.

EU-Kommissionen skal i løbet af de allernærmeste dage - måske allerede på mandag - stille det konkrete forslag, der ændrer reglerne for kontingentindbetalingen.

Det skal derefter cleares med medlemslandene og Europaparlamentet.

Det er hensigten, at det skal ske allerede i næste uge, så man når det, inden EU-Kommissionen sender opkrævninger ud for ekstrakontingentet. Det plejer at ske omkring 15. november.

Ifølge kilder tæt på mødet vil der formentlig blive tale om, at den forlængede betalingsfrist kan komme i anvendelse de år, hvor den samlede kontingentjustering for alle EU-lande tilsammen overstiger et vist beløb.

Budgetkommissær Kristalina Georgieva skal på mødet have nævnt beløbet 37 milliarder kroner, men det er ikke endeligt fastlagt.

Kommissæren har også nævnt muligheden af at indføre en anden tærskel, så man kan gøre det muligt at forlænge betalingsfristen, hvis ét land får en særlig stor ekstraregning.

Det er ikke klart, hvad den forlængede betalingsfrist betyder for tilbagebetalingen af kontingent til lande som Danmark, der har vist sig at have betalt 2,4 milliarder kroner for meget.

Der er også mange andre tekniske udeståender, som først ventes at blive belyst, når budgetkommissær Georgieva i næste uge kommer med sit konkrete forslag til ændring af kontingentreglerne.

Der er ikke lagt op til at lave om på selve beregningen af kontingentet og dermed heller ikke på justeringen af beløbene, der i nogen grad er en følge af en ændret måde at opgøre landenes bruttonationalindkomst på.

/ritzau/