Snowden får præsident-fly omdirigeret

Et fly med Bolivias præsident, Evo Morales, om bord er blevet tvunget til at lande i Østrigs hovedstad, Wien, på grund af rygter om, at den amerikanske whistleblower Edward Snowden skulle være om bord.

Morales havde været på besøg i Ruslands hovedstad, Moskva, hvor Snowden har opholdt sig i transitområdet i den internationale lufthavn i over en uge.

Både Frankrig og Portugal lukkede ifølge Bolivias udenrigsminister deres luftrum for præsidentflyet. Men David Choquehuanca kalder det en "kæmpe løgn", at Snowden befinder sig på flyet.

- De (Frankrig og Portugal, red.) siger, at det var af tekniske årsager, men efter at have modtaget forklaringer fra myndighederne fandt vi ud af, at der tilsyneladende var mistanke om, at hr. Snowden var om bord på flyet, siger udenrigsministeren.

Myndighederne i Østrig bekræfter, at Edward Snowden ikke er om bord på flyet.

Den afhoppede amerikanske efterretningsmand har bedt en lang række lande om asyl. I alt har 21 lande fået en ansøgning fra Snowden, og imellem er de to nordiske lande Norge og Finland. Snowdens ansøgning er dog allerede blevet afvist flere steder.

Evo Morales har sagt, at Bolivia er villig til at overveje politisk asyl til den jagede whistleblower, som har lækket oplysninger om omfattende amerikanske overvågningsmetoder til medier i Storbritannien, USA og Tyskland.

Snowden har blandt andet afsløret, at efterretningstjenesten National Security Agency (NSA) spionerer amerikanske borgeres telefoner og internet-færden samt centrale EU-kontorer og udenlandske ambassader flere steder i verden.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip