Snowden har endnu ikke søgt om asyl i Rusland

Det oplyser russiske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet AFP mandag.

I fredags kom Snowden med sin første officielle udtalelse i næsten tre uger, da han mødtes med menneskerettighedsgruppen Human Rights Watch i Sherementjevo-lufthavnen i Moskva, hvor han har opholdt sig siden 23. juni, da han ankom med et fly fra sit eksil i Hongkong.

Men ifølge russerne har Snowden ikke foretaget sig yderligere i sagen, selvom han fortalte Human Rights Watch, at han ville indgive sin asylansøgning til de russiske myndigheder fredag aften.

»Vi har ikke modtaget nogen ansøgning fra Edward Snowden,« siger Konstantin Romodanovsky, direktør for de føderale myndigheder, mandag til flere russiske nyhedsbureauer ifølge AFP.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde efter Snowdens møde med Human Rights Watch, at Snowden skal afholde sig fra aktiviteter, der skader USA, hvis han vil have asyl i Rusland. Ifølge en deltager på fredagens møde lovede Snowden, at han ikke ville skade USA.

Han har søgt asyl i en lang række lande og også modtaget tilsagn om asyl fra flere latinamerikanske lande, hvoraf tilbuddet fra enten Venezuela eller Ecuador ventes at være dem, som Snowden primært overvejer.

Snowden kan ikke forlade den moskovitiske lufthavn uden at have enten pas, russisk visum eller asyl. Han har angiveligt ingen af delene, skriver AFP.

Ifølge den journalist, der i den britiske avis The Guardian var den første til at offentliggøre de lækkede dokumenter, kan Snowden blive USAs »værste mareridt«.

»Snowden har nok information til at på et enkelt minut at gøre mere skade på USAs regering, end nogen anden person nogensinde har gjort,« sagde journalisten Glenn Greenwald til den argentinske avis La Nación i weekenden ifølge Reuters.

»Den amerikanske regering burde hver dag falde på knæ og bede til, at intet vil ske med Snowden, for hvis der sker ham noget, så vil alle informationer blive afsløret, og det ville være det værste mareridt,« tilføjede Greenwald.

USA har lagt betydeligt pres på lande, som kunne tænkes at give Snowden asyl.

Dagens Gossip