Snowden skriver brev til Merkel og tyske politikere

Den tyske parlamentariker Hans-Christian Ströbele fra partiet De Grønne siger, at den tidligere amerikanske agent Edward Snowden er villig til at aflægge vidneudsagn i USA's kongres og kaste lys over "muligvis alvorlige lovovertrædelser."

- Snowden forekom mig ikke at være antiamerikansk eller en fjende af USA eller noget i den retning, siger Ströbele og tilføjer:

- Tværtimod. Når jeg har spurgt ham, om han vil vidne i det tyske parlament, så har han hele tiden understreget, at han ville foretrække at lægge sine informationer frem i den amerikanske kongres - for et udvalg i Kongressen, siger den tyske politiker, som havde møder med Snowden i Moskva torsdag.

Snowden har i et brev til forbundskansler Angela Merkel og de tyske politikere sagt, at det internationale samfund kan stoppe USA's "skadelige opførsel."

- At tale sandheden er ikke en forbrydelse, hedder det videre i brevet, som Ströbele havde med til Berlin fra Moskva.

Snowdens advokat i Rusland oplyser fredag, at Snowden er klar til at blive afhørt af repræsentanter for de tyske justitsmyndigheder i Moskva oven på de sensationelle afsløringer af, at USA formentlig aflytter forbundskanslerens mobiltelefon.

Der er stor vrede i Tyskland både blandt politikere og folk på gaden efter ugemagasinet Der Spiegels afsløring, som baserer på sig på oplysninger fra Snowden.

Den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, siger, at Tyskland er interesseret i at høre hans forklaring.

- Hvis budskabet er, at Snowden ønsker at give os information, så vil vi med glæde acceptere det, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

USA ønsker Snowden udleveret, så han kan blive anklaget og dømt for samfundsundergravende aktivitet.

Rusland har givet den afhoppede efterretningsmand midlertidigt asyl.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip