Snowden til Obama: Du modarbejder asyl

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden bebrejder præsident Barack Obamas og hans regering for at være årsag til, at han ikke kan få den politiske asyl, han ønsker.

- Det er blevet rapporteret, at præsidenten - selvom han har lovet det modsatte - har beordret sin vicepræsident til at presse ledere af nationer, som jeg har søgt beskyttelse hos, til at afvise mine asylansøgninger, siger Snowden i en meddelelse offentliggjort af Wikileaks.

- Denne form for bedrag fra en verdensleder er ikke retfærdig, lyder det videre i meddelelsen, hvor han også siger, at Obamas regering bruger "statsborgerskab som et våben".

Det er den tidligere efterretningsmands første udtalelse til offentligheden, efter at han forlod Hongkong for otte dage siden.

Siden har han søgt politisk asyl både i Equador og Rusland, men han befinder sig efter sigende stadig i transitområdet i lufthavnen i Moskva.

30-årige Snowden står bag omfattende afsløringer om USA's elektroniske overvågning hjemme og ude. Han er sigtet for spionage, tyveri og "konvertering af statens ejendom".

- Selvom jeg ikke er dømt for noget, har Obamas regering ophævet mit pas og dermed gjort mig statsløs, lyder det fra Snowden i meddelelsen.

- Uden nogen form for retlig hjemmel forsøger regeringen at stoppe mig fra at benytte en grundliggende rettighed. En rettighed som alle har. Retten til at søge asyl.

- Deres formål er at skræmme. Ikke mig, men dem der kunne følge efter mig, mener Snowden.

Tidligere har Snowden skrevet i et udateret brev til Equador, at USA ikke kan få ham til at tie, og at det står ham frit for at offentliggøre information, der er i offentlighedens interesse.

/ritzau/Reuters

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip