Snowden trækker Storbritannien ind i overvågningsskandale

Ifølge den britiske avis har det omfattende overvågningsprogram med kodenavnet »Tempora« stået på i 18 måneder. Det er endnu uvist, hvorvidt overvågningen er ulovlig, men ifølge Snowden er det britiske overvågningsprogram mere omfattende end i USA, hvor sikkerhedsagenturet NSA gemmer millioner af telefonsamtaler og har et korps af analytikere til at gennemgå informationerne.

Afsløringerne har sat præsident Barack Obama under et stadigt voksende pres.

Ifølge Reuters mødes præsidenten fredag med skeptikere af den omfattende overvågning. Selvom meningsmålinger på det seneste har vist faldende opbakning til demokraten Obama, forsvarer præsidenten sig med, at NSAs overvågning i flere tilfælde har forhindret terror.

Manden bag de kontroversielle afsløringer, Edward Snowden, gemmer sig i Hong Kong, mens amerikanske efterforskere intenst forsøger at få den tidligere NSA-ansatte retsforfulgt.

Fredag kom det ifølge Reuters frem, at WikiLeaks-repræsentanten på Island, Olafur Vignir Sigurvinsson, der arbejder for at få Snowden i asyl på vulkanøen, har et privatfly klar til at hente den eftersøgte amerikaner.

Indtil videre har de islandske myndigheder været tavse, om hvorvidt der kan gives asyl til Snowden.

Til The Guardian oplyser GCHQ, at det altid overholder britisk lovgivning, men agenturet ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger.

Dagens Gossip