Socialchef modstander af økonomisk straf

- At tro at man kan bruge pålæg til forældrene og efterfølgende økonomiske sanktioner som et middel mod banderelateret kriminalitet, vil jeg nærmest kalde naivt, siger formanden for foreningen af danske socialchefer, Ole Pass.

Reaktionen kommer i kølvandet på en ny pakke med seks initiativer fra regeringen. Den vil styrke forældreansvaret i udsatte familier med indvandrerbaggrund. Det skal ifølge socialminister Karen Hækkerup (S) ske for at forebygge parallelsamfund med kriminalitet og bander som set under urolighederne i Stockholm.

- Jeg forstår godt ministerens reaktion, og vi andre kan da også føle frustration over, at der efter flere generationer fortsat er problemer med børneopdragelsen. Men at slå forældrene direkte på pengepungen er jeg modstander af, siger Ole Pass.

Det er ifølge hans vurdering ikke løsningen.

- Der er en række gode og fornuftige initiativer i ministerens pakke om at styrke kvaliteten i mange af de ting, vi gør i forvejen. Men jeg hæfter mig også ved den hårde tone og skærpede retorik. men vi kan ikke true os ud af bandekriminalitet, siger han.

Han frygter, at økonomiske sanktioner blot risikerer at gøre tingene værre og skabe yderligere spændinger, hvis børnenes adfærd får betydning for forældrenes økonomi.

Desuden peger han på, at der ofte ikke er sammenhæng mellem økonomi og forældreevner.

- Der er mange familier med problemer i deres forældrerolle, som har en udmærket økonomi. Og nogle unge vil kun have hån til overs for sanktioner, som svarer til, hvad de tjener på hashsalg på en formiddag, siger Pass.

- Forældrepålæg skal bruges og bliver også brugt i de få tilfælde, hvor det giver mening at skabe sammenhæng mellem forældreevne og økonomiske sanktioner, siger han.

Han afviser også behovet for en ny Task Force, som skal sendes rundt i landet for at udbrede erfaringerne med forældrepålæg. Kommunerne ved godt, hvad der skal til, siger han.

- /ritzau/

Dagens Gossip