Socialdemokrat: Danmark må tage skarpt afstand fra Rusland

Det mener kulturordfører og formand for den danske delegation til Europarådet, Mogens Jensen (S), efter at den russiske politiker Vitaly Milonov har udtalt, at homoseksuelle sportsudøvere og turister risikerer fængsel og bødestraf på grund af en ny russisk lov, der forbyder »homoseksuel propaganda«.

»Det er en helt uacceptabel udvikling, der har været i Rusland i de senere år, hvor homoseksuelle bliver direkte diskrimineret, og hvor det bliver gjort strafbart nærmest at udtrykke, at man er homoseksuel eller udsende information om homoseksualitet,« siger Mogens Jensen og fastslår, at den russiske lovgivning er i strid med den europæiske menneskeretskonvention, som Rusland har underskrevet.

Mogens Jensen kræver, at sagen bliver taget op på ministerniveau, og han vil selv tage sagen op i Europarådet.

»Der er ingen tvivl om, at Danmark må protestere skarpt over for Rusland i forhold til den her lovgivning. Det kan Danmark gøre i Europarådet, hvor Rusland er repræsenteret, og jeg forventer, at Danmark vil gøre det ved det førstkommende møde i den permanente ministerkomite her i september. Jeg vil også som formand for den danske delegation til Europarådet tage spørgsmålet op i den parlamentariske forsamling så hurtigt som muligt,« siger Mogens Jensen.

Også den danske sportsverden må reagere og kræve garantier fra Rusland om, at idrætsudøvere ved vinter-OL i Sochi ikke risikerer at blive straffet på grund af deres seksualitet.

»Danmarks Olympiske Komité og Danmark Idrætsforbund bliver nødt til at kræve en garanti af Rusland om at danske sportsudøvere ikke kan blive fængslet på grund af deres seksuelle orientering, når de deltager i vinter-OL i Rusland,« siger Mogens Jensen.

Den socialdemokratiske næstformand mener dog ikke, at en boykot af vinter-OL bør komme på tale.

»Vi har ved flere lejligheder diskuteret boykot af OL og EM. Jeg mener ikke, det er vejen frem, og jeg mener ikke, man skal blande sport og politik så direkte. Det har ikke nogen virkning eller nogen gavn. Man skal hellere bruge lejligheden ved de her sportsbegivenheder, hvor mange politikere er samlet, til at føre en kritisk dialog om de her forhold både før, under og efter OL,« siger Mogens Jensen.

Den russiske lov blev vedtaget 30. juni og gør det muligt at sende folk i fængsel og give bødestraf på op til 170.000 kroner, hvis de spreder »homoseksuel propaganda«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip