Socialdemokrater afviser særlov for afghanske tolke

Meldingen kommer fra Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen (S), som ikke mener, at situationen med de irakiske tolke kan sammenlignes med den nuværende problematik med de afghanske tolke, da Danmark har ansat dem via et firma og ikke direkte igennem staten, som det var tilfældet i Irak. Derfor har Danmark ikke noget juridisk ansvar, mener Bjarne Laustsen, der dog erkender, at der er et moralsk ansvar.

»Hvis der er en, der har været i en ekstrem særlig situation, så har vi mulighed for at se på det. Men jeg mener ikke, at vi skal lave en særlov,« siger forsvarsordføreren.

Den globale menneskerettighedsorganisation Avaaz konkluderer i en ny rapport ifølge Politiken, at dødstrusler er en del af dagligdagen for de tolke, der har arbejdet for de danske og britiske tropper, men Bjarne Laustsen holder fast i, at man bliver nødt til at se på situationen for hver enkelt tolk, inden det vurderes, om tolken skal tilbydes asyl.

Han mener i øvrigt, at Danmark gør rigtig meget for at sikre tolkene, når de danske tropper forlader Afghanistan.

»Vi vil stadig have en styrke i landet til at uddanne afghanerne, så de selv kan klare situationen. Og det vil være det primære, at være til stede. Vi skal bygge videre på det, som de danske soldater har skabt,« siger Bjarne Laustsen.

»På den måde er vi med til at sikre tolkene, og det er jo ikke bare tolkene. Det er alle, der arbejder inden for de offentlige sektor, der er truet, siger de selv derovre,« fortsætter han.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere på foråret sendt to officerer til Afghanistan for at få en vurdering af tolkenes sikkerhed. Der er endnu ikke nogen konklusion på officerernes arbejde.

Dagens Gossip