Socialdemokrater blåstempler hormonbehandling til teenagedrenge

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraterne, efter Jyllands-Posten skriver, at teenagedrenge får sat gang i væksten med hormonbehandling, så puberteten kickstartes.

»Hvis børnelægerne vurderer, at det er det rigtige at gøre for at sikre en drengs trivsel, og det kan gøres med en god medicinsk behandling med ingen eller få bivirkninger, så skal jeg ikke kritisere børnelægerne for at gøre det. De ved bedst og er omhyggelige og ansvarsfulde i deres lægegerning,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Hensynet til drengenes selvopfattelse og trivsel er større end de etiske problemstillinger, der eventuelt måtte være.

»Jeg har som sygeplejerske selv haft med børn at gøre, og børns selvværd og lyst til at være en del af fællesskabet er meget afgørende for, hvordan de får det i voksenlivet. Hvis børn først får ringe selvtillid og føler, at de som teenagere ikke er en del af fællesskabet, fordi de måske ikke er lige så udviklet som andre, så er jeg selv vidende om, hvor hårdt det kan være,« siger Flemming Møller Mortensen.

Etisk Råd er ikke lige så imødekommende over for de sent udviklede drenges ønske om hormon-hjælp.

»Jeg vil være skeptisk og bekymret over for at behandle raske børn med hormoner. Hvordan påvirker det på sigt kroppen at få testosteron, når kroppen ikke selv er modnet til det,« siger Lotte Hvas, der er seniorforsker, praktiserende læge og medlem af Etisk Råd, til Jyllands-Posten.

Men Flemming Møller Mortensen vil ikke gøre sig til dommer over behandlingsformen.

»Det skal ikke være mig, der afgør det. Det skal være dem, der ved bedst, og det gør jeg ikke som sundhedsordfører for Socialdemokraterne. Jeg vil lade lægekundskaben tale,« siger han.

Der er ingen samlet opgørelse over, hvor mange drenge der har modtaget hormonbehandling for at fremme væksten, men ifølge Jyllands-Posten blev 503 drenge mellem 10 og 19 år undersøgt for forsinket pubertet i 2012.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip