Socialdemokrater vil løsne jerngrebet om kommunerne

Det mener det socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn (S), der sammen med viceborgmester i Lyngby-Taarbæk, Simon Pihl Sørensen (S), mandag udgiver en debatbog med titlen »Frihed til fællesskab - vejen til mere demokrati«.

Bogen er et opgør med en centralistisk tænkning, som ifølge de to socialdemokrater underminerer velfærdssamfundet. Den centralistiske tænkning er ifølge forfatterne indført under borgerlige regeringer, men S-R-SF-regeringen har fortsat kursen, påpeger de.

»De seneste årtier har centralt-statslige regler og kommuneaftaler udhulet det decentrale. Når folk tager mindre ansvar, deltager mindre til valgene og vender ryggen til lokaldemokratiet. Det er det, vi ser lige nu. Vores bog er et opråb,« siger Rasmus Prehn ifølge Politiken.

De to socialdemokrater mener, at regeringen med de årlige økonomiforhandlinger med Kommunernes Landsforening fratager kommunerne muligheden for at hæve skatterne og prioritere velfærdsforbedringer.

»Kommunerne skal fritages for de sanktionsmekanismer, der straffer kommunerne økonomisk, hvis de sætter skatten op, fordi de ønsker at udvikle vores velfærd,« siger Rasmus Prehn.

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), er enig i, at kommunerne bliver stramt styret. Men det er også nødvendigt, når det gælder skatterne, mener han.

»Når det gælder skatterne, skal der skal være en styring på en eller anden måde. Man løser ikke nogen problemer ved bare at give lov at hæve skatterne uhæmmet. Pengene skal passe,« siger Boelt til Berlingske Nyhedsbureau.

Men han ser gerne et opgør med regeltyranni og centralisering, specielt på beskæftigelsesområdet.

»Der er for mange regnedrenge, for meget bureaukrati og for få holdninger. Det gør desværre, at folk trækker på skuldrene og siger, nå ja, men det hele er jo bestemt på forhånd, så der er ingen grund til at stemme ved valgene,« siger Arne Boelt, der mener, at man godt kan have en stram statslige styring, uden at kommunerne »sander til« i bureaukrati.

Silkeborgs borgmester, Hanne Bæk Olsen (S), er heller ikke interesseret i en blankocheck til at opkræve højere skatter.

»Vi har et snævert spillerum, men sådan må det være. Jeg synes, det er fornuftig nok, at kommuneskatten holdes i ro samlet set, så nogle kan hæve, mens andre kan sænke skatterne. Det er en ansvarlig måde at køre tingene på,« siger Hanne Bæk Olsen.

»Men jeg synes godt, man kunne se på de urimelige sanktioner, der rammer alle kommuner, hvis nogle få bryder rammen,« siger hun.

På Christiansborg er der ingen opbakning til kravet fra Prehn og Pihl Sørensen om mere økonomisk frihed for kommunerne.

»Kommunerne står for så stor en del af samfundsøkonomien, at hvis der ikke er styr på kommunen, kan det gå galt, og så er det vores velfærd, der i sidste ende kan komme under pres, hvis vi ikke kan styre økonomien,« siger Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Dam Kristensen (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen (V), vil ifølge Politiken heller ikke være med til at løsne den stramme styring af kommunernes økonomi.

Dagens Gossip