Socialdemokraterne: Europol-exit vil ramme Danmark

Skrevet af admin

12/02/2015

Mest læste i dag

Der er grund til at lytte efter, når direktøren for Europol, Rob Wainwright, til Politiken advarer om konsekvenserne ved et dansk exit fra det europæiske politisamarbejde.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Europol-direktøren mener, at hvis et medlemsstat træder ud af samarbejdet, der bekæmper kriminalitet over landegrænserne i de 28 EU-lande, vil det påvirke landets sikkerhedsinteresser.

Det bakkes op af Trine Bramsen.

Hun nævner, at ender Danmark med at stå uden for, vil der ikke være adgang til det efterforskningssamarbejde, som er nødvendigt for at opklare den grænseoverskridende kriminalitet.

- I kampen mod kriminelle kommer udveksling af oplysninger og metoder til at spille en stadig vigtigere rolle. Derfor har det konsekvenser, hvis vi står uden for, siger hun.

Indtil videre har Danmark på trods af det retslige EU-forbehold kunnet deltage i Europol, fordi det er mellemstatsligt. Men næste år kan nye regler gøre Europol overstatsligt - og så ryger Danmark ud, medmindre vi inden ændrer forbeholdet ved en folkeafstemning.

Derfor skal danskerne senest ved udgangen af marts i 2016 til urnerne og tage stilling til spørgsmålet. Det blev aftalt mellem regeringen, Venstre, De Konservative og SF i december sidste år.

Det politiske flertal vil have danskerne til at stemme for en tilvalgsmodel, hvor Danmark fremover fra gang til gang kan vælge, hvad man vil samarbejde om.

En tilvalgsmodel er dog ikke den bedste vej at gå, da den afgiver suverænitet på alle de områder, som Folketinget vælger, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

- Og så kan man ikke tage det tilbage igen, konstaterer hun.

Pernille Skipper så hellere, at Danmark benytter en parallelaftale, der betyder, at vi kan deltage i Europol-samarbejdet, selv om vi bevarer vores retsforbehold.

- Jeg kan sagtens forstå, man gerne vil fortsætte samarbejdet i Europol. Men vil man det, så skal der arbejdes mod en parallelaftale, og det har regeringen ikke forsøgt på endnu, siger Pernille Skipper.

Trine Bramsen understreger, at man gennemgår alle muligheder og konsekvenser i forhold til, hvad det er, Danmark skal være en del af, og hvad danskerne reelt skal stemme om.

/ritzau/