Socialdemokraterne indkapsler danskheden med fem værdier

Lighed, solidaritet, tillid, deltagelse og bæredygtighed. Når man skal koge en fond på danskheden, er det de fem elementer, man står tilbage med, mener Socialdemokraternes Dan Jørgensen.

- Man skal selvfølgelig passe på med at koge noget så komplekst som danskheden ned til fem punkter, siger han.

- Men det er vigtigt, at vi diskuterer, hvad det vil sige at være dansk. Hvilke værdier, vi er stolte af og glade for – og som har skabt det samfund, vi lever i.

Socialdemokraternes bud på fem danske kerneværdier er et svar på kulturminister Bertel Haarders (V) bud, som han formulerede i slutningen af juni. De tæller kvinders ligestilling, ytringsfriheden, højskolekulturen, cykelkulturen samt at alle skal bidrage.

- Hvis man som udlænding har taget de fem værdier til sig, vil jeg mene, man er rigtig godt på vej, sagde Bertel Haarder til Berlingske 29. juni.

De fem værdier er led i ministerens Danmarkskanon, der skal skabe debat om, hvad det indebærer at være dansker. Dan Jørgensen er som sådan ikke uenig i Bertel Haarders værdier, men han mener, at der mangler proportioner i ministerens bud.

- Han nævner eksempelvis ikke det organiserede arbejdsmarked, men cykelkulturen. Jeg synes da også, det er godt, at vi er så mange, der cykler i Danmark, men at sikre ordentlige arbejdsvilkår er mere centralt, siger Dan Jørgensen.

Spørgsmål: Kan man ikke også klandre jeres fem værdier for nærmere at være partipolitiske end danske? Liberal Alliance vil eksempelvis nok ikke skrive under på "lighed" som en central værdi?

- Jeg tror, at langt de fleste danskere i et eller andet omfang vil bakke op om de her værdier. Det er vel egentlig også kun Liberal Alliance, der går imod det grundlæggende.

- Når det så er sagt, så er det jo ikke underligt, at mit partis værdier falder sammen med de danske værdier, eftersom Socialdemokraternes historie netop har været, at vi har været med til at opbygge den danske velfærdsstat siden 1871.

/ritzau/

Dagens Gossip