Socialdemokraterne vil have ny asylprognose

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag præsenterede regeringens seneste runde stramninger af udlændingepolitikken, løftede han også sløret for den nyeste udvikling i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark.

I oktober har omkring 3600 personer søgt asyl her i landet, og i sidste uge nåede antallet af asylansøgere i år forbi antallet for hele sidste år.

De tal får Socialdemokraterne til at efterlyse et opdateret skøn for, hvor mange asylansøgere, der kan forventes næste år.

- Meget tyder på, at vi kommer op på måske 25.000 asylansøgere næste år. Hvor der normalt er kommet omkring 100 asylansøgere om dagen, har vi ligget på omkring 200 i november.

- Hvis det fortsætter, er det klart, at det vil have en stor betydning, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).

- Regeringen har baseret hele sin finanslov på, at der kommer 15.000 asylansøgere til Danmark næste år. Med den seneste udvikling, hvor der nu kommer cirka 200 om dagen, virker det ikke særlig realistisk, mener han.

Mandag tog de blå partier og Socialdemokraterne hul på den første forhandlingsrunde om regeringens nyligt annoncerede asylpakke med 34 tiltag. Samtidig er forhandlingerne om finansloven for næste år formentlig på vej ind i den sidste fase.

Det er ikke mindst i det lys, at Nicolai Wammen mener, at det haster med en ny asylprognose.

- Det er vigtigt, at regeringen kommer med en ny prognose for, hvad det betyder for dansk økonomi, inden man laver en finanslovaftale, hvor man bruger penge på skattelettelser og så opdager, at man slet ikke har dem, siger han.

Udlændinge- og integrationsministeriet oplyser, at der kommer en ny prognose for de forventede asyltal i 2016 i forbindelse med den endelige finanslov.

/ritzau/

Dagens Gossip