Socialisten Bachelet indsat som Chiles præsident

Socialisten Michelle Bachelet blev tirsdag taget i ed og indsat som Chiles præsident for anden gang.

-Ja. Det lover jeg, erklærede hun, da hun blev taget i ed ved en højtidelig ceremoni i Chiles kongres.

Hun blev taget i ed af den nye senatsleder, Isabel Allende, som er datter af den afsatte socialistiske præsident Salvador Allende.

Isabel Allende (ikke den chilenske forfatter, som er en fjern slægtning) blev i sidste måned udnævnt til at være den første kvindelige leder af senatet. Salvador Allende blev styrtet i 1973, hvorefter der kom 17 års diktatur under Augusto Pinochet.

- Fra dag et vil jeg arbejde for at kunne opfylde de løfter, som vi har givet, sagde Bachelet forud for ceremonien.

Den 62-årige Bachelet var fra 2012 leder af FN-organisationen UN Women i New York, men hun trådte tilbage i 2013 for at føre valgkamp. Hun var Chiles første kvindelige statsleder, da hun var præsident fra 2006 til 2010.

Hun vandt en jordskredssejr ved valget, som var det første i Latinamerika, der stod mellem to kvindelige kandidater. Hendes modkandidat var Evelyn Matthei, som var hendes barndoms legekammerat, men de kom til at stå på hver deres i Chiles dramatiske nyere historie.

Bachelet, der har lovet 50 reformer i løbet af sine første 100 dage som præsident, regnes som en moderat socialist.

Hun har blandt andet lovet at gøre noget ved den store ulighed i det chilenske samfund samt at arbejde for, at økonomisk ulighed ikke forhindrer fattige i at få en uddannelse.

/ritzau/Reuters

© www.publiatis.com - 2014

Dagens Gossip