Socialminister: Forældre skal kigge sig selv i øjnene

Skrevet af admin

25/01/2016

Mest læste i dag

Unge, der hverken er under uddannelse eller i arbejde, koster statskassen milliarder. Mens årsagerne til de unges problemer er mange og forskelligartede, mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), at en løsning træder frem: forældreansvar.

Det fortæller hun, efter at en ny rapport fra Rockwoolfonden viser, at syv-otte procent af en ungdomsårgang ikke har været i uddannelse eller job i to år. Det koster statskassen 12-15 milliarder kroner om året.

- Vi står på en brændende platform. Vi har som samfund ikke råd til, at så mange mennesker står uden for samfundet. Det er en enorm økonomisk og menneskelig pris, vi betaler, siger Karen Ellemann.

Mens socialministeren lægger vægt på, at der skal arbejdes mere med overgangen fra folkeskolen til videre uddannelse eller arbejdsmarked, så argumenterer hun for, at meget af problemet bor hos forældrene.

- Jeg tror helt ærligt, at vi som forældregeneration bliver nødt til at se os selv i øjnene og forstå, at vi har et enormt stort ansvar for at sætte os ind i, hvad der er af uddannelser og have samtaler med vores børn om vigtigheden af at tage ansvar.

- Jeg vil vædde på, at mange af de unge kommer fra hjem, hvor forældrene ikke har taget det ansvar på sig at forklare deres børn, hvad der kræves af dem, siger Karen Ellemann.

Hun mener, at politikerne bør rejse debatten, så meget de kan, for at sætte mere fokus på den. Samtidig understreger hun, at der nu kan gives økonomiske straffe til forældre og unge, der ikke gør, som kommunen siger.

- Det er lidt svingende, hvordan det bliver brugt. Målet er selvfølgelig ikke, at det skal bruges meget, men det er vigtigt, at folk ved, at det er der, siger Karen Ellemann, der ikke er bange for, at sanktionerne rammer folk, der allerede er sårbare:

- Når man ser på, hvordan det bruges, så er tilbagemeldingerne, at alene bevidstheden om, at det findes, er nok til, at forældrene forstår ansvaret og tager det mere på sig.

Hvis ikke man går hårdt til værks, er der ifølge Karen Ellemann tale om misforstået omsorg:

- Vi skal væk fra denne her misforståede omsorg fra både forældre og i det sociale arbejde, hvor man forsømmer at tydeliggøre, hvor vigtigt det er at tage et ansvar.

/ritzau/