Socialpædagoger: Få ressourcer skaber vold i psykiatrien

Skrevet af admin

28/04/2016

Dagens topnyheder

For få ressourcer i psykiatrien gør, at de ansatte på socialpsykiatriske døgninstitutioner udsættes for vold og trusler, mener forbundsformanden for fagforeningen Socialpædagogerne, Benny Andersen.

Som formand for fagforeningen hører han ofte socialpædagoger, der arbejder inden for psykiatrien, fortælle om meget få ressourcer og et stort pres.

- Der er for få ressourcer, og folk arbejder alene, hvor de i stedet burde være to, og så er der en risiko for, at der sker ting, der ikke burde ske.

- Det bliver også mere presset, når borgere med sværere problemer placeres på institutioner, hvor der er plads i stedet for på institutioner, hvor der er de rette kompetencer til at håndtere dem, siger han og henviser til, at nogle patienter bliver udskrevet for tidligt fra behandlingspsykiatrien.

Det sker ifølge Benny Andersen på grund af pladsmangel og gør, at patienterne ender i socialpsykiatrien.

En aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået, har vist, at flere ansatte på socialpsykiatriske bosteder udsættes for vold og trusler.

Af aktindsigten fremgår det, at Arbejdstilsynet er kommet med i alt 66 afgørelser i sager om vold og traumatiske hændelser på døgninstitutioner for psykisk syge beboere siden 2015 og frem til april i år.

Blandt dem er der 21 af de såkaldte strakspåbud, hvor arbejdspladsen med det samme skal reagere og lave tiltag for at styrke sikkerheden, da arbejdsmiljøet er for farligt for de ansatte.

Ifølge Benny Andersen er mange af strakspåbuddene kommet i forbindelse med, at ansatte har arbejdet alene i situationer, hvor de af sikkerhedsmæssige grunde burde være to.

For formanden er det tid til, at regeringen sætter ind nationalt for at forbedre sikkerheden i socialpsykiatrien.

- Der skal handles. Forbedringerne sker ikke af sig selv, og derfor må regeringen stille sig i spidsen for at lave en nationalhandleplan.

- Vi kan ikke leve med, at der er brancher, hvor det er så risikabelt at passe sit arbejde, siger han.

/ritzau/