Socialpædagoger: Tvang er ikke løsningen for misbrugere

Skrevet af admin

05/09/2015

Dagens topnyheder

Gravide kvinder med alkohol- eller stofmisbrug risikerer at give deres børn livslange skader. Derfor foreslår en ny rapport fra Social- og Indenrigsministeriet tvangstilbageholdelse af misbrugere under deres graviditet, skriver Politiken.

Socialpædagogernes Landsforbund mener dog, at det er en uholdbar løsning, Det vil ikke nødvendigvis hjælpe barnet på den lange bane, siger formand Benny Andersen til Ritzau.

- Vi har selvfølgelig et stort ansvar over for det ufødte barn, for alkoholskader kan være invaliderende for livet. Dog tror jeg, at tvangstilgang kan være lige så negativ. Jeg tror nemlig, det kan afholde misbrugere fra at søge hjælp, siger Benny Andersen.

I ganske få tilfælde mener Benny Andersen, at tvang kan være den sidste udvej for at redde barnet, men som udgangspunkt tror han, at motivation er mest effektivt.

- Samfundet skal gribe ind for at hjælpe, men jeg tror, at det er langt vigtigere at motivere end at tvinge. Vi skal sørge for, at misbrugeren får støtte til at træffe de rigtige beslutninger og tage ansvar for hendes eget liv, siger Benny Andersen.

Ifølge Benny Andersen kan en tvangstilbageholdelse af en gravid kvinde med misbrugsproblemer måske redde barnet fra alkoholskader, men der er mange andre problemer, det ikke hjælper på.

- Hvis ikke vi motiverer kvinden til at ændre sit liv på eget initiativ, men derimod tvinger hende ind i stoffrihed, så kan det være svært for hende at have lyst til at være mor og tage ansvar, når hun får barnet, siger Benny Andersen.

- Jeg tror, at en kvinde vil blive en bedre mor efterfølgende, hvis hun ikke er blevet tilbageholdt under tvang. Generelt er der meget få eksempler inden for socialt arbejde, hvor tvang motiverer til livsændringer, siger Benny Andersen.

/ritzau/