Socialrådgivere frygter førtidspension-kvote

Borgernes retssikkerhed er i fare, hvis kommuner sætter et begrænset tal på, hvor mange førtidspensioner de vil tilkende. Og netop sådanne kvoter frygter formand for Dansk Socialrådgiverforeninge, Bettina Post, vil blive en realitet.

Hun er bekymret over beregninger fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, der viser en forventning om, at nogle kommuner vil tilkende op til 67 procent færre førtidspensioner i 2013 sammenlignet med 2011.

- Jeg synes, det er meget bekymrende, at man allerede nu forventer en nedgang i tilkendelsen af førtidspension på op til 67 procent i nogle af kommunerne. Det er voldsomt.

- Man får den ubehagelige tanke, at det kan få kommunerne til at tilsidesætte lovens pligt til at lave et individuelt skøn i hver eneste sag og i stedet laver regler for, hvor mange pensioner man vil tildele i alt. Det vil være ulovligt, siger Bettina Post.

Regionale beskæftigelsesråd har udregnet, hvad de enkelte kommuner kan forvente at tilkende af førtidspensioner. Bettina Post ser tallene som udtryk for den forventede besparelse, man regner med vil komme ud af reformen af førtidspension.

Beregningerne er ifølge Bettina Post lavet ud fra en forventning om, at førtidspensionsreformen træder i kraft 1. januar 2013. Det, mener hun ikke, er realistisk.

- Det kommer ikke til at ske. Kommunerne er slet ikke klar, og lovforslaget er ikke vedtaget endnu, hvor vi er i midten af oktober, siger hun.

Med reformen skal personer under 40 år ikke længere kunne tilkendes førtidspension, i stedet skal de i gang med et ressourceforløb. Men lovforslaget lægger op til en meget stram visitation til de ressourceforløb, der skal stå i stedet for førtidspensionen.

- Man har på samme tid lavet en meget skrap visitation til de her ressourceforløb, men alligevel lavet en budgetberegning, der viser, at rigtig mange kommer ind i forløbene. Og det hænger ikke sammen, siger Bettina Post.

Hun er egentlig tilhænger af førtidspensionsreformen og mener, den indeholder mange gode idéer.

- Men hvis den bare bliver brugt til at sige nej til folk, så har vi ikke vundet noget, siger hun.

Kommunernes Landsforening er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelse for en kommentar til tallene fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Dagens Gossip