Socialrådgivere: Regeringen har regnet bekymrende forkert i forhold til kontanthjælp

Regnemaskinerne i Beskæftigelsesministeriet har tilsyneladende været optimistiske i en grad, der får socialrådgiverne og oppositionen op af stolene.

I juni har 48.777 personer modtaget et varslingsbrev fra kommunernes IT-leverandør, KMD.

Heri informeres de om, at de bliver frataget deres ydelse, hvis ikke de når at leve op til 225-timers inden 1. oktober. Det vil sige, at de skal have arbejdet 225 timer sammenlagt på et år.

De knap 50.000 personer, som rammes af de nye kontanthjælpsregler, er markant flere, end hvad Beskæftigelsesministeriet havde skønnet.

Ifølge et tidligere svar fra ministeriet forventes det, at lidt under 9000, der modtager kontanthjælp, integrationsydelse eller uddannelsesstøtte, rammes af kravet.

Selv om det endnu ikke præcis vides, hvor mange af de 48.777 personer der til oktober ender med at falde for kravet, er forskellen ifølge socialrådgiverne markant.

- 50.000 er et markant højere tal. Det synes jeg må vække bekymring, at man fejlvurderer så meget, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau.

Socialrådgiverne var blandt dem, der advarede mod at indføre 225-timers-reglen, og de frygter nu for de personer, der kan opleve markante økonomiske forringelser til oktober.

- Der er noget grundlæggende problematisk i, at samfundet ikke vil anerkende, at der er nogle mennesker, der for tiden står uden for arbejdsmarkedet, fordi de ikke kan få et job eller er for syge at få et job, siger hun.

Modtagerne af ydelser bliver reelt stillet i en "catch twenty two"-situation, fordi de reelt ikke har mulighed for at leve top til kravene, lyder det.

- For nogle af de her grupper vil det være ekstremt svært at gå ud og få 225 timers arbejde, særligt for de syge, siger formanden.

Også hos Socialdemokraterne mener man, at der er et forklaringsproblem for regeringen og blå blok, der vedtog kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen.

- Jeg er nødt til at kalde ministeren i samråd for at høre, hvilke tal der passer. Er det kommunernes tal, der passer, så har regeringen et kæmpe problem, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S).

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip