Socialrådgivere: Udsatte børn skal findes tidligere

Skrevet af admin

30/11/2015

Dagens topnyheder

I 2014 modtog landets kommuner 64.652 underretninger om 42.484 udsatte børn.

Det viser den allerførste opgørelse, som Ankestyrelsen har lavet om det samlede antal underretninger.

Undersøgelsen viser, at antallet af underretninger stiger med børnenes alder. Det får Dansk Socialrådgiverforenings næstformand, Niels Christian Barkholt, til at efterlyse en opprioritering af en tidligere indsats.

- Statistikken viser tydeligt, at vi har en diskussion til gode om, hvordan vi kan skabe den tidlige indsats, når vi kan se, at underretningerne kommer så sent. Jeg er overbevist om, at vi kan opfange børn, der mistrives, tidligere, siger han.

- Der kan vi se på de gode erfaringer, som vi har med en tidlig indsats i daginstitutioner og i sundhedsplejen.

Opgørelsen viser også, at der i 71 procent af tilfældene er tale om blot én underretning per barn, hvilket får Niels Christian Barkholt til at vurdere, at der i høj grad bliver handlet på underretningerne.

Ifølge Ankestyrelsens opgørelse, er der store regionale forskelle på, hvor kommunerne modtager flest underretninger.

Tre kommuner - Vesthimmerland, Læsø og Lolland - har i løbet af 2014 modtaget en underretning om mere end seks procent af kommunens børn, mens der er indsendt underretninger om mindre end én procent af børnene i Lejre Kommune og Hørsholm Kommune.

I 2014 har kommunerne reageret på omkring hver fjerde af underretningerne ved at sætte gang i en børnefaglig undersøgelse eller henvise til konsulentbistand, og i 34 procent af tilfældene var der allerede en sag i gang.

Rapporten viser også, at der i en enkelt sag er blevet indgivet 21 underretninger om samme barn.

- Der er sager, hvor der simpelthen går for lang tid, inden der bliver handlet. Det skyldes i høj grad det arbejdspres, der er i mange kommuner. Der er adskillige kommuner, der har mellem 50 og 70 sager per socialrådgiver, fortæller Niels Barkholdt.

/ritzau/