Socialrådgiverne: Børn i problemer skal fanges tidligt

- Det er ikke nogen nyhed for os socialrådgivere, at folk, der risikerer at ryge igennem i livet, kommer fra alle sociale lag i Danmark.

Sådan lyder det Majbrit Berlau, formand i Dansk Socialrådgiverforening, om en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), "Familiebaggrund og social marginalisering i Danmark".

Rapporten viser blandt andet, at børn og unge fra den såkaldte middelklasse også kan havne i eksempelvis misbrugsproblemer eller blive psykisk syge.

- Vi skal skabe en bedre stabil ramme for de her børn, uagtet hvilken familie, de kommer fra, siger Majbrit Berlau til Ritzau.

- Når børn får problemer, er det vigtigt, at det opdages i daginstitutionerne og skolerne. Så pædagogerne og lærerne - i samarbejde med socialrådgiverne og familien - skal i den grad på banen. Det skal der være tid til. Det er totalt afgørende for, at vi spotter de her børn tidligere.

Majbrit Berlau retter særligt kritikken mod psykiatrien, som hun mener har brug for en saltvandsindsprøjtning.

- De her børn skal have en bedre behandling, hvis der er brug for det. Og der er jeg særligt bekymret for det psykiatriske system.

- Det har været udsultet igennem så mange år, så indsatsen over for børn og unge kommer alt for sent. Det skyldes ikke mangel på vilje i systemet, det skyldes ressourcemangel, siger hun.

Rapporten fra SFI er baseret på registerdata for hele den voksne danske befolkning, udtrukket i 2011. De socialt marginaliserede er afgrænset på baggrund af fire risikofaktorer: psykisk sygdom, stof-/alkoholmisbrug, hjemløshed eller fængselsophold.

Den viser, at fire procent af alle voksne mænd og to procent af alle voksne kvinder har været registreret med mindst én af de fire risikofaktorer inden for de seneste fem år.

/ritzau/

Dagens Gossip