Søfolk taber princip-sag om regulering af løn

Danske skibsofficerer har torsdag tabt et principielt opgør om reguleringen af lønnen.

Østre Landsret har i en konkret sag frifundet rederiet DFDS for at efterregulere lønnen til to styrmænd med henholdsvis 80.000 og 50.000 kroner.

Men afgørelsen får konsekvens for samtlige danske skibsofficerer.

Sagen drejer sig om søfolk, der er omfattet af den såkaldte DIS-ordning. Den går ud på, at søfolk slipper for at betale skat, hvis de sejler på skibe, som er registreret i Dansk Internationalt Skibsregister.

Under retssagen har Søfartens Ledere hævdet, at søfolkene har penge til gode, fordi der i mellemtiden er sket ændringer i skattelovgivningen.

Når personskatten sættes ned, bør lønnen tilsvarende sættes op, har organisationen påstået.

Men dommerne i landsretten siger nej. De har ikke kunnet få øje på, at DFDS er forpligtet af nogen aftale til at regulere lønnen i takt med, at skatten falder generelt.

De slår fast, at loven om DIS ikke regulerer fastsættelsen af lønnen.

I en kommentar til afgørelsen siger Danmarks Rederiforening, at der ikke er grund til at juble, selv om DFDS er blevet frifundet.

- Vi har fra starten sagt, at denne sag hører til på forhandlingsbordet, når vi diskuterer løn og overenskomster og ikke i en civil retssal.

- Sagen har kørt siden 2010, og den har skabt usikkerhed og bekymring i et erhverv, der først og fremmest har brug for ro og tryghed, siger direktør Anne Windfeldt Trolle i en pressemeddelelse fra Danmarks Rederiforening.

Sagen har været meget omfattende og er blevet behandlet over syv dage i retten. Søfartens Ledere dømmes til at betale sagsomkostninger på 750.000 kroner.

/ritzau/

Dagens Gossip