IS søger oliearbejdere: Lokker med millionløn

Skrevet af admin

02/11/2014

Mest læste i dag

Ingeniører med erfaring inden for oliebranchen kan angiveligt sikre sig en rigtig god hyre, hvis de er villige til at arbejde for Islamisk Stat (IS).

Den militante bevægelse skal ifølge den britiske avis Daily Mail have lagt jobannoncer ud med løfter om millionlønninger i håbet om at lokke eksperter til de oliefelter, som krigere fra IS har overtaget kontrollen med i Syrien og Irak.

Salg af olie menes at være en af de vigtigste indtægtskilder for IS, der har erobret flere byer og områder i de to uroplagede lande.

IS har sikret sig kontrol over mindst 11 oliefelter og har en forventning om, at olien kan indbringe omkring 20 millioner kroner om dagen ifølge Daily Mail.

Men mange af de højtuddannede medarbejdere ved oliefelterne deler ikke Islamisk Stats ideologi. Det skal have ført til henrettelse af mange af de ansatte. Derfor forsøger IS nu at tiltrække ingeniører med løfter om lønninger svarende til halvanden million kroner om året.

Oliearbejdere i Irak fortæller, at repræsentanter for IS spreder stillingsopslag gennem jihadist-netværk i blandt andet Nordafrika.

Oplysningerne om den usædvanlige hvervekampagne bekræftes af konsulent Robin Mills fra Manaar Energy i Dubai. Han tvivler dog på, at "terrororganisationen", som Daily Mail omtaler IS, er en speciel attraktiv arbejdsgiver.

- Lønnen er god, men så god er den heller ikke. En vestlig oliearbejder vil tjene mere i Irak, end hvis man arbejder for IS, siger han.

At fastholde produktionen fra felterne er ikke bevægelsens eneste problem. Den kan også få svært ved at finde købere af store mængder olie.

- Ingen seriøse forretningsfolk eller selskaber vil rode rundt med den olie. IS er afhængig af mange små transaktioner, fastslog en amerikanske olieanalytiker for nylig over for CBS News.

/ritzau/