Netop fordi der ikke er ret mange andre lande, som spiser rugbrød, kan det være svært at forstå, at vi i Danmark fortsætter med at anbefale det.
- Den daglige anbefaling på kostfibre siger, at vi skal have mindst 30 g om dagen. Vi spiser i gennemsnit kun godt 20 g – så der er et stykke vej til de 30 g, og der er meget store individuelle forskelle på vores indtag. I forhold til vægttab vil det endda være godt for dig at komme i nærheden af 40 g fibre om dagen.
- Det er mange, men det skyldes, at fibrene giver dig stor mæthed, stabilt blodsukker og hjælper transporten af kalorierne i kroppen, siger diætist Lisa Bolting.
Pålæg på rugbrødet? Hent en guide til det sunde pålæg på SlankeDoktor.dk
Rugbrød giver flest kostfibre
Vi må holde fast i rugbrødet, da det er den type af brød, som indeholder langt de fleste kostfibre.
- Hertil kommer at rugbrød indeholder mange gode vitaminer og mineraler, som vi skal have hver dag. Når du vælger rugbrødet, så gå efter de ”tunge typer” – dem med gods i. Sørg også for at rugmel eller rugkerner står først på ingredienslisten. Der bruges desværre i mange rugbrød en langt lettere type kaldet rugsigtemel, siger Lisa Bolting.
Du får her en liste over, hvor de fleste fibre gemmer sig i de forskellige meltyper:
Type af mel Kostfibre pr. 100 g
Rugmel 15 g
Rugkerner knækkede/hele 15 g
Fuldkornsspeltmel 12 g
Hvid Hvede 12 g
Fuldkornshvedemel 11 g
Grahamsmel 11 g
Hvedekerner hele/knækkede 11 g
Havregryn 10 g
Rugsigtemel 6 g
Sigtemel 5 g
Hvedemel 4 g
Speltmel, sigtet 4 g
Slank dig med rugbrød og havregryn – læs mere på SlankeDoktor.dk
Af Redaktionen, SlankeDoktor.dk/NewsDesk, Aller Media