Søvndal advarer Rusland mod koldkrigslege

Skrevet af admin

21/10/2013

Dagens topnyheder

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og flere af hans EU-kolleger sender mandag advarsler til Rusland om at dæmpe presset på de af russernes naboer, der er i gang med tilnærmelser til EU.

Diskussionen er aktuel i forbindelse med Ukraines ønske om at underskrive en handels- og associeringsaftale med EU på et topmøde i Litauen om en måned.

Men også i relation til presset på Armenien for at gå med i en russisk toldunion, russiske restriktioner på vin fra Moldova og på import af mejeriprodukter fra Litauen, der i øjeblikket har EU-formandskabet.

- Det er helt afgørende at sige, at lande frit må vælge hvilke alliancer, de vil lave. Det kan ingen lande påtvinge dem. Vi kan heller ikke.

- Så siger vi til russerne: Lad nu være med at lege den leg fra den kolde krig. Det her er ikke en trussel mod Rusland. Det her er et ønske fra Ukraine, som vi i sagens natur ønsker at opfylde, siger Søvndal.

Også den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, lufter i forbindelse med mandagens EU udenrigsministermøde i Luxembourg frygt for, at Rusland kan være på vej med flere modtræk mod EU's forsøg på at knytte tættere bånd til Ruslands naboer.

Men Bildt afviser, at der er tale om en geopolitisk kamp mellem EU og Rusland.

- Ikke set fra vores side. Fra vores udgangspunkt har det været et tilbud til de her lande om - så vidt det lader sig gøre lige nu - at deltage i vores samarbejde og integrationen. At hjælpe dem, siger Bildt.

Ud over Ukraine deltager også Armenien, Hviderusland, Armenien, Moldova og Georgien i EU's østlige partnerskabstopmøde i Vilnius 28.-29. november.

Forud for mødet er der især fokus på, om Ukraine når at leve op til de tre betingelser, EU har stillet om reformer for at ville underskrive en handels- og associeringsaftale. Herunder spørgsmålet om den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenkos skæbne.

Søvndal understreger dog, at det handler om andet og mere end hende.

- De skal holde op med det der med at fængsle tidligere politiske modstandere, som de har en uskik med at gøre. Senest med Timosjenko.

- Men jeg vil advare mod kun at gøre det til et spørgsmål om sagen Timosjenko. Det er op til dem, om vi når et punkt i Vilnius, hvor man er i stand til at underskrive en associeringsaftale, siger Søvndal.

/ritzau/