Søvndal ærgrer sig over Gay Pride-aflysning

»Den aflyste parade er en spildt mulighed for Serbien for at demonstrere, at den forfatningssikrede forsamlingsfrihed er stærkere end trusler fra ekstremister. Serbien er kandidatland til medlemskab af EU, og vi forventer at kandidatlande beskytter helt fundamentale rettigheder,« udtaler Villy Søvndal i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger samtidig, at Serbien har haft en positiv udvikling i deres »arbejde på bringe deres lovgivning på linje med europæiske standarter for ikke-diskrimination«. Derfor opfordrer udenrigsministeren Serbiens regering til at følge op på truslerne, der angiveligt har forårsaget aflysningen af Gay Pride 2013.»Det er meget beklageligt, at paraden er aflyst igen i år af sikkerhedsmæssige årsager. Detaljerne i sikkerhedsvurderingen er ikke blevet delt. Truslerne er formentlig reelle, hvilket vi kun kan opfordre Serbien til at følge op på og efterforske, arrestere og retsforfølge personerne bag,« siger Søvndal.

Serbien har igennem flere år kandideret til et EU-medlemskab, men beslutningen om for tredje år i træk at aflyse Gay Pride vækker ikke just optimisme i EU. EUs udvidelseskommissær, Stefan Fuele, har i en erklæring overfor AFP således meddelt, at Serbien har »forspildt sin chance for at vise respekt for grundlæggende rettigheder«.

»Jeg er forpligtet til at sikre, at kandidatlandene fuldt ud omfavner forsamlingsfrihed og ytringsfrihed, der er blandt de centrale værdier, som Den Europæiske Union er bygget på. Dette er især vigtigt i forbindelse med Serbiens tiltrædelsesforhandlinger,« siger Fuele til AFP.

Den holdning deler den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty, der mener, at Serbiens aflysning af paraden er et udtryk for, at den serbiske regering ikke ønsker at beskytte de homoseksuelle på lige fod med andre borgere i landet.

»Jeg mener, at forbuddet er et udtryk for, at den serbiske regering ikke formår at beskytte seksuelle minoriteters rettigheder. Det er en krænkelse af helt fundamentale menneskerettigheder som ytrings- og forsamlingsfrihed. Det er klart, at det tyder på, at Serbien ikke forstår de grundlæggende menneskerettigheder og værdier, som EU er bygget på,« siger Amnestys kampagnekoordinator, Helle Jacobsen.

Hun mener, at Danmark sammen med de resterende EU-lande nu skal gøre det klart overfor Serbien, at de er forpligtet til at beskytte og respektere seksuelle minoriteters rettigheder.

Ifølge AFP forventes det, at forhandlingerne om Serbiens EU-medlemskab begynder i januar.

Dagens Gossip