Søvndal-appel: Kemisk angreb skal have konsekvenser

»Jeg tror, at vi kan blive enige om at fordømme det angreb, der fandt sted 21. august. Vi har alle set de frygtelige billeder af dræbte børn og voksne. Ifølge FNs generalsekretær er det en krigsforbrydelse at anvende kemiske kampstoffer, og det må fordømmes så kraftigt, som vi kan«.

Samtidig understreger udenrigsministeren, at et sådant angreb ikke kan finde sted uden konsekvenser.

»Man kan ikke lade sådan noget ske, uden at det får en konsekvens. Det vil Assad opfatte som, at han omkostningsfrit også næste gang kan anvende kemiske våben,« siger Søvndal.

Med opbakningen til USAs planer om et angreb på Syrien i kølvandet på forrige uges kemiske angreb, har Danmark placeret sig på den mest aktivistiske yderfløj i EU-fællesskabet sammen med Storbritannien og Frankrig, der er henholdvist afskåret fra at deltage i et angreb på grund af manglende hjemlig politisk opbakning og med i planlægningen af et angreb.

Resten af EU-landene har enten ikke meldt deres klare støtte til et angreb uden FN-mandat, mens andre ind til videre har forholdt sig tavse, selv om en del af dem kan ventes at slutte op, hvis et angreb bliver aktuelt. Splittelsen er EUs store problem, men det får ikke Søvndal til at slække de danske krav.

»Der er forskellige positioner på det her spørgsmål. Men jeg tror, at der vil være meget stor enighed om, at man kan fordømme anvendelsen af kemiske våben og søge en politisk løsning og opfordre FN til at påtage sig sit ansvar i denne situation. I den bedste af alle verdener påtager FN sig sit ansvar og beslutter, hvordan der skal svares igen. Alle ved, hvor svært det ser ud. Men det værste af alle scenarier er, at det her forbliver ubesvaret, at der ikke gøres noget. Det vil være et dramatisk tilbageskridt for verdens syn på kemiske våben,« siger han og tilføjer:

»Vi er her for at diskutere, og det betyder, at vi også forsøger at gøre hinanden klogere på de oplysninger, vi ligger inde med. Ikke ret mange kan være i tvivl om, at der er anvendt kemiske våben. Ej heller ret mange kan være i tvivl om, at det er Assads regime, der gjorde det«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip