Søvndal beklager Grønlands boykot af Arktisk Råd

»Det er ærgerligt. Jeg håber, vi er i stand til at få lavet nogle betingelser, der gør, at også Grønland fremover føler sig veltilpas med arbejdet i Arktisk Råd,« siger Villy Søvndal til Radio24syv inden mødet, hvor der venter en stor diskussion om en række lande og organisationer, der ønsker adgang til at kunne følge drøftelserne i Arktisk Råd, samt forhandlinger om en oliespildsaftale.

»Det er dette sted, hvor der træffes de vigtige afgørelser, og hvor de vigtige lande, der har arktiske interesser, mødes, så det er da ærgerligt, at Grønland ikke er med,« tilføjer Villy Søvndal.

Flere lande i Arktisk Råd er ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq imod, at oprindelige folk inden for de forskellige nationalstaters grænser deltager i forhandlingerne på regeringsniveau. Det gælder blandt andre Sverige, som afslutter sit toårige formandskab onsdag, samt Canada, der overtager formandskabet.

»Vi vil sidde med ved bordet, når der forhandles om vores forhold,« siger Grønlands landsstyreformand, Aleqa Hammond, til Sermitsiaq.

Indtil svenskerne overtog formandskabet i 2011, havde Danmark tre stole ved forhandlingsbordet med en repræsentant for hver del af rigsfællesskabet, Færøerne, Danmark og Grønland. Men da svenskerne overtog, fik rigsfællesskabet kun én stol, og Grønland og Færøerne fik lov til at sidde bagved, men altså ikke direkte ved forhandlingerne.

Med Grønlands beslutning bliver der nu ifølge Formandens Departement under Grønlands selvstyre indledt en forhandlingsproces med det nye canadiske formandskab for hurtigst muligt at sikre rammerne for Grønlands fremtidige deltagelse i Arktisk Råds arbejde.

På onsdagens møde, hvor blandt andre den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, deltager, overdrages formandskabet for Arktisk Råd fra Sverige til Canada.

Rådets otte medlemmer tæller Danmark/Grønland, Norge, Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Rusland.

Dagens Gossip