Søvndal bekymret for udviklingen på Maldiverne

»Udviklingen i Maldiverne er dybt bekymrende. Det er et alvorligt tilbageslag for demokratiet i Maldiverne,« siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar.

Første valgrunde blev vundet af det lille øriges tidligere præsident Mohamed Nasheed, og lokale og internationale observatører har betegnet valget som både frit og fair.

»Det internationale samfunds vurdering af første runde af præsidentvalget var, at det var frit og fair, og at det afspejlede den maldiviske befolknings vilje,« siger Villy Søvndal.

Et snævert flertal blandt dommerne i højesteretten valgte dog at annullere valget på grund af klager om valgsnyd fra Nasheeds modkandidat, Qasim Ibrahim.

Mohamed Nasheed, der er landets første demokratisk valgte præsident, blev udsat for et voldeligt kup for halvandet år siden, og præsidentvalget ses som en lakmustest af demokratiet på Maldiverne.

»Danmark og EU har fra første færd støttet alle bestræbelser på at gennemføre frie og fair valg i Maldiverne. Det er det, Danmark vedvarende har arbejdet for,« siger Villy Søvndal.

Der er bebudet nyvalg på Maldiverne 20. oktober, og her vil danske repræsentanter være til stede som valgobservatører, ligesom man var det ved valget i september.

Dagens Gossip