Søvndal: Beviserne peger mod Assad

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er ikke overrasket over, at FN-inspektørerne i sin rapport konkluderer, at der har været brugt kemiske våben i Syrien.

- Som ventet bekræfter FN-inspektørernes rapport i overvældende grad, at der har været anvendt kemiske våben. Jeg vil endnu en gang på det kraftigste fordømme enhver brug af kemiske våben, siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar.

Rapporten fra FN-inspektørerne siger ikke noget om, hvem der står bag anvendelsen af de kemiske våben.

- Det var heller ikke en del af inspektørernes mandat. Den række af beviser, der eksisterer ud over inspektørernes rapport, peger dog kun i én retning: Regimet, siger Villy Søvndal.

Udenrigsministeren roser FN"s generalsekretær og inspektionsholdet for at have ydet et meget stort og vigtigt stykke arbejde med uafhængigt at få fastslået brugen af kemiske våben.

- Det skal der nu følges op på. Jeg er glad for, at den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, i lørdags blev enige om en rammeaftale for international inspektion og destruktion af de syriske kemiske lagre.

- Den plan må nu omsættes i konkret handling uden forsinkelse. Det er vigtigt, at vi samtidig fastholder det hårde pres på det syriske regime. Det internationale samfund må ikke tillade, at regimet trækker processen i langdrag, fastslår Villy Søvndal.

Han tilføjer, at der nu ligger et tungt pres på FN"s Sikkerhedsråd.

- Der må sendes et kraftigt signal om international handling. Det gælder også fremadrettet, hvor Sikkerhedsrådet må forventes at få en rolle i at sikre, at aftalen overholdes.

- Brug af kemiske våben er en krigsforbrydelse. De ansvarlige må stilles til ansvar. Vi kan ikke tillade straffrihed, siger Villy Søvndal.

Aftalen mellem Rusland og USA om inspektion og destruktion af de syriske lagre af kemiske våben hviler dog på uenighed om, hvem, der bruger dem i den syriske borgerkrig.

USA mener, det er Assad-regimet, mens Ruslands præsident Vladimir Putin i en kronik i New York Times i sidste uge beskyldte oprørerne for, at det var dem, der stod bag brugen af kemiske våben mod den syriske civilbefolkning.

 

/ritzau/

 

Dagens Gossip