Søvndal forsvarer håndtering af Palæstina-opgradering

»Rækken af forsømmelser er stor, og det er i hele processen lykkedes udenrigsminister Villy Søvndal dels at skabe kaos omkring beslutningen, dels at holde Folketinget i uvidenhed om den kommende beslutning, dels at holde Israel i uvidenhed og endeligt at udfordre USAs præsident, Barack Obama, i dennes fredsinitiativer,« siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF), der vil have Søvndal til at forklare sig i et åbent samråd.

Udenrigsministeren afviser kritikken og oplyser, at Israel er blevet rettelig informeret om den danske beslutning.

»Det er mit håb, at beslutningen vil give de palæstinensiske ledere et skub til at engagere sig med fornyet kraft i de nødvendige forhandlinger med den israelske regering om en to-statsløsning. En to-statsløsning, som vi ønsker både til gavn for det palæstinensiske og det israelske folk. Derfor var det også naturligt både at orientere Israels ambassade i København og Palæstinas mission i København om den danske beslutning. Begge blev orienteret samme dag beslutningen blev truffet,« siger Villy Søvndal og tilføjer:

»Og helt generelt behandler vi de diplomatiske missioner i Danmark på lige fod i overensstemmelse med en god og veletableret praksis, som tidligere regeringer også har fulgt. Denne ligebehandling gælder selvsagt også Israels ambassade og ambassadør.«

Søvndal slipper imidlertid ikke for samrådet, hvor han blandt andet skal svare på, »hvorvidt det i den nyere danmarkshistorie er forekommet, at Danmark har givet diplomatisk status på ambassadørniveau til en ikke-eksisterende stat«.

Dagens Gossip