Søvndal glæder sig over Obamas atom-ambitioner

»Talen følger ikke bare op på John F. Kennedy og Ronald Reagans Berlin-taler, men også på hans egen GlobalZero-tale i Prag i 2009, hvor han lancerede visionen om en verden helt uden atomvåben,« siger Villy Søvndal i en pressemeddelelse.

Han peger på, at det førte til Ny START-aftalen med Rusland fra april 2010, der ifølge Villy Søvndal - når den er fuldt gennemført - vil betyde nedskæringer i atomvåbenbeholdningerne med to tredjedele.

»Det er også virkelig godt, at Obama nu går efter yderligere nedskæringer i de stadig unødvendigt store beholdninger af atomvåben hos russerne og amerikanerne. Han vil beskære de tilbageværende med yderligere cirka en tredjedel. Men de to stormagter har stadig rigtig mange a-våben og burde ikke stoppe her, ligesom det amerikanske Senat burde følge Obamas opfordring til at ratificere atomprøvestop-aftalen,« siger han og uddyber:

»Jeg hilser også meget velkomment, at USA nu sammen med russerne og de allierede i NATO vil gå efter reduktioner i de taktiske våben i Europa - et mål, som regeringen også tidligere har anbefalet og vil støtte. Et vigtigt skridt på vejen mod at mindske atomvåbens betydning i militære doktriner,« siger han.

Selv om Villy Søvndal roser Obamas tale, kunne den have været endnu bedre:

»Når nu Obama taler henvendt til russerne, kunne jeg også have ønsket, at han havde efterlyst en fornyet indsats for en ny aftale om kontrol med konventionelle våben i Europa. Her er det tilsvarende afgørende, at vi får russerne med og rækker hånden ud. Danmark vil gøre sit for at sætte nyt skub i overvejelser og forhandlinger herom«.

Dagens Gossip