Søvndal: Ingen konflikt mellem EU og USA

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) siger lørdag efter et møde mellem EU-landenes og USA's udenrigsminister, at der ikke er nogen konflikt på tværs af Atlanten om, hvordan det internationale samfund skal reagere på anvendelsen af kemiske våben i Syrien.

- Jeg vil i sagens natur ikke kommentere et internt møde, vi har haft.

- Men dem, der prøver at tegne en konflikt i det her: Den konflikt eksisterer ikke i virkelighedens verden, siger Søvndal på vej ud fra mødet, som også hans amerikanske kollega, John Kerry, har deltaget i.

Den danske minister ser frem til, at der også i de kommende dage vil blive gjort en indsats for at opnå enighed i FN og samle så mange lande som muligt bag en fælles reaktion.

Danmark har allerede givet sin politiske opbakning til en begrænset militæraktion, der ventes udført i fællesskab af USA og Frankrig.

- Men det er selvfølgelig afgørende i denne her proces, at vi ved så meget som muligt. Og afgørende, at man prøver - så langt man kan - at samle så store dele af det internationale samfund som muligt. Og det vil der blive gjort bestræbelser på, siger han.

Villy Søvndal bifalder, at han og alle EU-kollegerne er enedes om at konstatere, at der fandt et angreb med kemiske våben sted den 21. august.

Og at der er opbakning til den franske præsident, François Hollandes, melding om, at man skal afvente en rapport fra FN's våbeninspektører, før der kommer en reaktion på angrebet.

Men eftersom der nu ser ud til at komme en foreløbig rapport måske allerede i næste uge, ser han heller ingen problemer i dén melding.

- Den er jo helt ukontroversiel al den stund, at jeg tror, det ligger ret tydeligt, at der kommer en foreløbig rapport fra våbeninspektørerne. Og jeg synes selvfølgelig, at man skal tage den med, siger Søvndal.

- Det afgørende er, at EU går ud og fordømmer de kemiske angreb, vi har set.

- EU siger, at i sidste ende er det kun en politisk proces, der kan løse det her. Og EU opfordrer til, at man sikrer, at man ikke ustraffet kan lave et kemisk angreb, siger udenrigsministeren i en sammenfatning af mødets konklusion.

/ritzau/

 

Dagens Gossip